Новости

21.03.2012

Зобов'язання різні, мета спільна - Василь Григор'єв

20 квітня 2012 року відбулося засідання Харківької обласної тристоронньої соціально-економічної ради, на якому було розглянуто хід виконання Регіональної Угоди між Харківською обласною державною адміністрацією, Спільним представницьким органом сторони роботодавців Харківської області та профспілковими об'єднаннями Харківської області на 2011 — 2012 роки.

Учасники засідання Ради заслухали і обговорили звіти Сторін про стан справ з виконанням взятих зобов’язань, з якими виступили: від обласної державної адміністрації — начальник Головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Захуцька О.В., від роботодавців — виконавчий директор Спільного представницького органу роботодавців Харківської області Григор'єв В.В., від профспілок — заступник голови обласного об'єднання профспілок Шевчук А.К.

«Кожна зі сторін, що підписали рік назад Регіональну угоду, взяла на себе певні зобов'язання. При цьому, мета була поставлена спільна — забезпечення економічного зростання області, продуктивної зайнятості населення та гідної оплати праці, — зазначив у своєму виступі на засіданні виконавчий директор СПО роботодавців Василь Григор'єв. — За час, що минув, прийнята Регіональна угода, спільними зусиллями її Сторін, наповнена конкретним змістом виконання по усіх розділах. Сторона роботодавців свої зобов'язання соціального партнера сумлінно виконує», — наголосив доповідач.

Однак, як зазначив Василь Григор'єв, ряд положень Регіональної угоди, поки що не реалізовані і знаходяться у стадії виконання. Насамперед, це болючі для Харківських підприємств проблеми «автоматизації» повернення податку на додану вартість, питання захисту вітчизняного товаровиробника, виплати заборгованості заробітної плати на ряді державних машинобудівних підприємствах. При цьому, у цих питаннях не все зроблено як Сторонами обласної Регіональної Угоди, так і Генеральної угоди на національному рівні.

У обговоренні стану справ з виконанням положень Регіональної угоди взяли участь генеральний директор Харківської бісквітної фабрики А.О. Коваленко, голова обласного об'єднання роботодавців Л.І. Рубаненко, президент Куряжського домобудівного комплексу Е.Ш. Тер-Степанян, заступник голови обласної державної адміністрації І.М. Шурма та інші.

Тристороння соціально-економічна рада прийняла рішення про необхідність підготовки аналітичних матеріалів та термінового звернення до народних депутатів від Харківської області, голови Федерації роботодавців України Д.В. Фірташа та голови Федерації профспілок України Ю.М. Кулика щодо критичного стану повернення ПДВ Харківським підприємствам та відповідного впливу для виправлення ситуації.

На засіданні було розглянуто ряд інших питань спільної роботи соціальних партнерів.