Новости

14.11.2009

Збільшення термінів повернення валютної виручки – крок назустріч вітчизняним експортерам - Анатолій Гіршфельд .

Харківські промисловці занепокоєні намірами Верховної Ради України законодавчо скоротити терміни повернення валютної виручки з 180 до 90 днів. Адже скорочення строку повернення валютної виручки призведе, на їх думку, до ще більшого погіршення умов господарювання.

Вочевидь, якщо експортер може продовжити термін платежу, то його контракт буде і більш привабливим для клієнта при рівних цінах, а збільшення термінів повернення експортної валютної виручки дозволить експортерам пропонувати більш вигідніші умови поставок і уникнути штрафів.

«Багатьом компаніям не вистачає і 180 днів, оскільки вони вимушені кредитувати своїх клієнтів. Заходи по скороченню терміну до 90 днів направлені на посилювання тиску на бізнес разом з неповерненням ПДВ і завищенням митної вартості, - упевнений голова Ради об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», президент Індустріальної групи УПЕК Анатолій Гіршфельд, коментуючи Указ Президента № 912/2009 «Про заходи щодо вдосконалення інвестиційної діяльності в Україні». – Я виступаю за 180 днів, якщо при цьому не буде перешкод для оперативного продовження терміну».

За збільшення термінів повернення валютної виручки до 180 днів і спрощення контролю над зовнішньоекономічною діяльністю виступають і керівники промислових підприємств - члени ООР ХО «Граніт». Адже, насамперед кожен експортер сам зацікавлений у якнайшвидшому отриманні оплати. Крім того, світова практика, як правило, не обмежує терміни повернення валютної виручки.

Нагадаємо, що 10 листопада 2009 року Президент Віктор Ющенко своїм Указом № 912/2009 «Про заходи щодо вдосконалення інвестиційної діяльності в Україні» доручив Кабінету Міністрів за участю Національного банку розглянути продовження терміну повернення валютної виручки до України.