Новости

21.02.2012

Роботодавці закликають владу системно вирішити проблему неповернення ПДВ

За ініціативою Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» (далі - Об'єднання) 21 лютого 2012 року Обласна тристороння соціально-економічна рада звернулась листом до Прем’єр-міністра України М.Я.Азарова та Першого заступника Глави Адміністрації Президента України (виконавчого секретаря Комітету з економічних реформ) І.М.Акімової щодо ситуації із неповернення податку на додану вартість (далі - ПДВ) і пов’язаних із цим проблем нестачі обігових коштів для розвитку промислових підприємств Харківщини.

Звернення закликає вжити термінових заходів щодо вирішення питань відшкодування ПДВ провідним підприємствам області та ініціювати внесення змін до чинного законодавства України для вдосконалення системи оподаткування. З метою захисту інтересів вітчизняного товаровиробника, стороною роботодавців підготовлені пропозиції щодо удосконалення чинного податкового законодавства.

Колективне звернення підписали співголови Обласної тристоронньої соціально-економічної ради: Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації І.М.Шурма, Голова Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області "Граніт" А.М.Гіршфельд, Перший заступник голови Об’єднання профспілок Харківської області А.К.Шевчук.

На сьогодні найгострішою проблемою підприємств є ситуація із поверненням ПДВ та недосконалість чинного законодавства України в частині нарахування податків та зборів, що дозволяє застосовувати його виключно у фіскальних цілях.

З означеної проблеми протягом 2011 року до Об’єднання неодноразово звернулось близько 20-ти провідних промислових підприємств-експортерів області, в тому числі Турбоатом, Завод «Південкабель», Харківська бісквітна фабрика,Харківський завод підйомно-транспортного устаткування, Об’єднання Комунар, Електромашина, Харківський тракторний завод, Харківський підшипниковий завод, Лозівський ковальсько-механічний завод, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство та інші.

За інформацією підприємств, мають місце факти проведення податковою службою позапланових перевірок підтверджених сум ПДВ з формальних підстав з метою «затягування» встановлених законодавством строків відшкодування ПДВ, надання необґрунтованих висновків щодо зменшення суми відшкодування.

Тобто, відбувається пряме звинувачення в тому, що підприємства замість того, щоб працювати та створювати додаткову вартість, не виробляють та не реалізують продукцію, а тільки й роблять, що отримують дохід за рахунок обману по відшкодуванню ПДВ.

Всі ці процеси, враховуючи недосконалість чинного законодавства, призвели до різкого зростання обсягу заборгованості бюджету з повернення ПДВ, і як наслідок, враховуючи експортну направленість продукції зазначених підприємств, суттєвого вимивання обігових коштів, погіршення фінансово-економічного стану, виникнення заборгованості із виплати заробітної плати та гальмування подальшого розвитку промисловості Харківської області.

Так, за останніми даними Державної податкової адміністрації у Харківській області, залишок невідшкодованих сум ПДВ по підприємствам Харківщини становить близько 300 млн.грн., в т.ч.:

- Харківський тракторний завод - 28,2 млн.грн.;

- Харківське державне авіаційне виробниче підприємство - 23,3 млн.грн;

- Харківська бісквітна фабрика -19,4 млн.грн;

- Автрамат - 17,5 млн.грн.;

- Завод «Південкабель» - 15,4 млн.грн.;

- Електроважмаш - 9,9 млн.грн;

- Харківський підшипниковий завод - 6,5 млн.грн;

- Лозівський ковальсько-механічний завод - 1,5 млн.грн.

Крім того, такий стан справ дискредитує соціальну значимість шкодить заслуженому авторитету сумлінних платників податків нашого регіону.

Наприклад, виробничі процеси ВАТ «ХТЗ» об’єднують близько 300 підприємств і організацій України (20 % великих підприємств, 100 тис. ос. або 5 % всіх робітників промисловості України з їхніми родинами та турботами життя).

Враховуючи невирішеність питання Обласна тристороння соціально-економічна рада запропонувала розглянути можливість налагодження партнерства з Державною податковою службою України щодо сприяння вирішенню проблемних питань відшкодування ПДВ. Пропонується відпрацювати механізми такого партнерства на рівні Харківської області, створити робочу групу, яка спільно з податковою службою на публічній основі складе список компаній, що протягом багатьох років заслужено здобули репутацію сумлінних платників податків, і постійно взаємодіяти з контролюючими органами по всіх проблемних питаннях.

Позитивне вирішення цього питання забезпечить подальший розвиток підприємств і зростання економіки та добробуту мешканців як Харківщини, так і України в цілому.