Новости

22.02.2012

В Україні слід створити зрозумілі правила гри для бізнесу, такі правила, які створені в усьому цивілізованому світі – Анатолій Гіршфельд

«Ситуація, коли готова продукція завозиться за нульовим митним тарифом, а комплектуючі з митом, коли ми відкрили свої ринки для готової продукції, але при цьому технології у нас обкладаються митом — створює вкрай несприятливі умови саме для розвитку високотехнологічних підприємств з високою доданою вартістю», — наголосив під час засідання Ради Федерації роботодавців України 20 лютого Голова Oб'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд.

На засіданні Ради ФРУ гостро йшла мова про те, що скасування імпортного мита на сучасне промислове обладнання та комплектуючі потребують не тільки підприємства машинобудування. Практично всі галузі економіки України на сьогоднішній день мають величезні перекоси, пов’язані з митними тарифами, оскільки готова техніка, що ввозиться на територію України, на відміну від обладнання, технологій та комплектуючих, не обкладається митом.

«Не дивлячись на те, що це питання вже підіймалось в Уряді, воно все ж таки «висить у повітрі». Обладнання та комплектуючі обумовлюють технічний рівень продукції для більшості промисловості, а тому скасування на них мит вкрай важливе. Фактично, це мито є податком на інвестиції. Який західний інвестор буде інвестувати в будівництво заводу в Україні, якщо тільки із-за існування цієї проблеми, будівництво обійдеться йому на 5% дорожче, ніж будівництво аналогічного заводу в іншій країні?», — зауважив Голова Кіровоградського обласного об’єднання організацій роботодавців Павло Штутман.

«Якщо держава бачить модель свого розвитку, то повинна і розуміти за рахунок яких галузей економіки планує цей розвиток. А розвиватися ми можемо тільки за рахунок високотехнологічних підприємств. Бо саме вони створюють велику кількість робочих місць в країні і є локомотивом розвитку економіки», — підкреслив під час засідання Ради Федерації Анатолій Гіршфельд.

Він також акцентував увагу на тому, що проблема з митом на імпорт обладнання та комплектуючих є не єдиною, що заважає розвитку сприятливого інвестиційного клімату в Україні. «Жоден інвестор не буде інвестувати свої кошти, якщо побачить проблеми з відшкодуванням ПДВ, навіть якщо мито на ввіз промислового обладнання дорівнюватиме нулю. Тому, перш за все, слід створити в Україні зрозумілі правила гри для бізнесу, такі правила, які створені в усьому цивілізованому світі», — резюмував Анатолій Гіршфельд.