Новости

16.02.2012

Відбулась робоча зустріч заступника голови Ради ФРУ Дмитра Олійника з Міністром фінансів України Валерієм Хорошковським

«У роботі українських підприємств створилася низка проблем, яка потребує безпосереднього втручання Міністерства фінансів», — на цьому в ході робочої зустрічі з Міністром фінансів України Валерієм Хорошковським, яка відбулась15 лютого, наголосив заступник голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Серед найбільш гострих для бізнесу питань, що потребують вирішення, Дмитро Олійник назвав фактичну заборону з боку Державної податкової служби України на врахування платниками податків збитків попередніх років у складі видатків поточних періодів, бюджетну заборгованість з відшкодування ПДВ та інші проблеми суб’єктів господарювання, пов’язані з особливостями імплементації Податкового кодексу.

«Фактична заборона з боку ДПСУ на врахування платниками податків збитків попередніх років у складі видатків поточних періодів призвела до того, що сьогодні на розгляді в судових інстанціях знаходяться сотні справ цієї категорії загальною сумою в десятки мільярдів гривень. Витрати бізнесу тільки на сплату судового збору по цих справах на сьогодні вимірюються мільйонами гривень», — відзначив заступник голови Ради ФРУ Дмитро Олійник. Він підкреслив, що Федерація роботодавців із розумінням відноситься до того факту, що 131,3 млрд. грн. збитків, задекларованих платниками у 2011 році, є проблемою для державного бюджету. «Федерація погоджується з можливістю існування обмеження врахування збитків минулих років в 2012-2014 роках. Але незаконні вимоги щодо заборони врахування таких збитків у видатках 2011 року повинні бути скасовані. »

Федерація роботодавців України постійно відслідковує ситуацію і з бюджетним відшкодуванням ПДВ. За станом на 01 січня 2012 р. фактичні залишки невідшкодованого Державою ПДВ перевищують 21 млрд. грн., з них понад 14 млрд. грн. — бюджетна заборгованість.

«Протягом 2011 року з 42,8 млрд. грн., відшкодованих на рахунки платників, 15,8 млрд. грн. (37%) було відшкодовано у автоматичному режимі. Проте кількість експортерів, що отримали автоматичне відшкодування (прим. 326), складає менше 10% від загальної кількості експортерів, що подали заявки на відшкодування. Між тим як частка платників, що відповідають критеріям, що дає їм право на автоматичне відшкодування ПДВ, має бути значно більшою», — наголосив заступник голови ФРУ Дмитро Олійник.

То ж Федерація роботодавців України звернулась з проханням до Міністра фінансів України Валерія Хорошковського доручити ДПСУ визнати справжні обсяги невідшкодованого ПДВ та припинити невизнання з надуманих приводів заявлених до відшкодування сум.

Заступник голови Ради ФРУ Дмитро Олійник також запевнив Міністра Фінансів у готовності співпраці Федерації в питаннях доопрацювання нового Митного кодексу та підготовки державного Бюджету на 2013 рік.

ДОВІДКА:

За дорученням голови Ради об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолія Гіршфельда, у січні — на початку лютого 2012 року, із залученням керівників промислових підприємств, було обговорено стан економіки підприємств і умови господарюванняи та було окреслено круг першочергових заходів і питань, що потребують термінового розгляду на центральному рівні держави.

За результатами колегіальної роботи, було підготовлено аргументованого листа ООР ХО «Граніт» до Федерації роботодавців України за № 51 від 16.02.2012 р. щодо проблемних питань у податковій, митній, бюджетній сферах, вирішення яких знаходиться у компетенції Міністерства фінансів України, та пропозиції по їх вирішенню, які планувалося винести на обговорення в процесі робочої зустрічі керівництва Федерації роботодавців із керівництвом Міністерства фінансів України.