Новости

07.02.2012

Колективний договір – локальний правовий акт компромісів бажань і можливостей

7 лютого 2012 року у залі засідань об'єднання профспілок Харківської області відбувся семінар профсоюзного активу підприємств, організацій та установ щодо особливостей проведення колдоговірної кампанії у 2012 році, у роботі якого взяв участь і виступив виконавчий директор об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор'єв.

Виступаючи на семінарі, присвяченому проведенню в області двомісячника з укладання колективних договорів, Василь Григор'єв зазначив, що ООР ХО «Граніт» планомірно виступало і виступає за соціально-відповідальний бізнес, за прозорість і легітимність у сфері праці та соціально-трудових відносин роботодавців і найманої праці.

Тому двомісячник з укладання колективних договорів, ми розглядаємо як дуже важливий етап нашої партнерських відносин з профспілками всіх рівнів.

На харківських підприємствах Колективні договори укладені майже з 90% працівників. Це немала цифра, хоча вона включає в основному тих працівників, які працюють на великих підприємствах.

Для прикладу, можна навести Харківський підшипниковий, «ФЕД», ХарВерст, Лозівський ковальсько-механічний, «Турбоатом», ХЕЛЗ, Електроважмаш, підприємства Індустріальної групи «УПЕК», де відпрацьована чітка система не тільки розробки проекту колективного договору, але і використовується ефективна система контролю його реалізації.

Однак, з практики ми знаємо, що процес підготовки та укладення Колективного договору — процес складний, і не завжди Сторони легко знаходять компромісні рішення проблемних питань. Адже відомо, що завжди хочеться більшого, ніж можуть дозволити обставини. Ми роглядаємо Колективний договір як локальний правовий акт компромісів бажань однієї його сторони і можливостей другої сторони.

Тому, сьогодні роботодавець виступає за такий колективний договір, який:

  • враховує особливості конкретного підприємства, його виробничо-фінансовий стан і можливості для вирішення соціальних задач;
  • створює умови для зростання продуктивності праці, як основи для вирішення соціальної складової колективних договорів;
  • дає можливість мати надійний соціальний клімат у трудовому колективі та локалізує трудові конфлікти.

Ось чому, зазначив Василь Григорєв, саме у знаходженні розумних і прийнятних компромісів при проведенні колдоговірної кампанії 2012 року у вирішенні непростих соціально-економічних задач, ми повинні підтвердити той незаперечний факт, що роботодавці і профспілки Харківської області є реальними соціальними партнерами і налаштовані на конструктивний соціальний діалог.

У ході семінару були звірені підходи соціальних партнерів у питаннях погашення заборгованості з виплати заробітної плати, створення нових робочих місць та недопущення скорочення раніше створених, забезпечення найманих працівників достойними умовами праці та рівнем зарплати, соціальними гарантіями та пільгами у трудових колективах.