Новости

05.12.2011

Принцип одноособового прийняття рішень у питаннях умов ведення бізнесу та інвестиційного клімату неприпустимий

Делегати Об’єднавчого з’їзду Федерації роботодавців України, який відбувся 29 листопаду 2011 року, ухвалили Декларацію «Щодо вимог до державних органів влади», у якій зазначили, що вважають принцип одноособового прийняття рішень владою у питаннях умов ведення бізнесу та інвестиційного клімату неприпустимим.

У Декларації міститься вимога до органів державної влади при формуванні та реалізації політики держави у сфері створення умов для ведення бізнесу та інвестування в Україну враховувати позицію Федерації роботодавців України в цих питаннях як пріоритетну.

* * *

Декларація Об’єднавчого З’їзду Федерації Роботодавців України від 29 листопада 2011 року «Щодо вимог до державних органів влади».

Делегати Об’єднавчого З’їзду Федерації Роботодавців України (далі — Федерація), який відбувся у м. Києві 29.11.2011 р.,

  • усвідомлюючи, що від ефективності діяльності підприємств, інтереси яких представляє Федерація, залежать обсяги надходжень до бюджетів всіх рівнів, кількість створених робочих місць, обсяг інвестицій в національну економіку, обсяги експорту і валютних надходжень в Україну, а значить соціально-економічний розвиток держави та забезпечення добробуту громадян України,
  • розуміючи необхідність в об’єднанні роботодавців України для посилення їх ролі в суспільному житті держави, веденні конструктивного та рівноправного діалогу з владою та усіма зацікавленими сторонами,

заявляють про те, що Федерація завершує об’єднавчий процес. На цей момент Федерація представляє інтереси підприємств, на яких працює понад 5 мільйонів чоловік, та які виробляють понад 70% валового внутрішнього продукту України.

Основною метою Федерації є сприяння у створенні ефективних умов ведення бізнесу та сприятливого інвестиційного клімату в Україні задля розвитку внутрішнього ринку та реалізації економічного потенціалу України в цілому.

Федерація вважає принцип одноособового прийняття рішень владою в питаннях умов ведення бізнесу та інвестиційного клімату неприпустимим.

Федерація вимагає від державних органів влади при формуванні та реалізації політики держави в сфері створення умов для ведення бізнесу та інвестування в Україну враховувати її позицію в цих питаннях як пріоритетну.

Делегати З’їзду ухвалили наступні пріоритети діяльності Федерації для покращання умов ведення бізнесу та інвестиційного клімату в Україні:

  1. Підтримка виробників та розвиток підприємництва в Україні: створення сприятливих податкових, кредитних та митно-тарифних умов ведення бізнесу, в тому числі шляхом створення спільної з Державною податковою службою робочої групи з питань імплементації Податкового кодексу України; дерегуляція економіки; виконання державних зобов’язань перед підприємствами щодо повернення податку на додану вартість; підтримка експорту української продукції та зменшення залежності національної економіки від імпорту; розвиток внутрішнього ринку; забезпечення рівних умов конкуренції; підтримка малого та середнього бізнесу.
  2. Сприяння технологічному розвитку та модернізації виробництва: створення сприятливої кредитної, податкової, митно-тарифної політики для технічного переоснащення, модернізації та підвищення енергоефективності виробництва, розвиток науково-виробничої кооперації між підприємствами та науковими установами; розвиток галузевої науки; забезпечення охорони інтелектуальної власності, стимулювання інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств та створення високотехнологічної продукції.
  3. Створення ефективного ринку праці в Україні: створення системи підготовки фахівців відповідно до попиту на ринку праці, розвиток інфраструктури ринку праці; підвищення якості освіти; сприяння вирішенню проблеми зайнятості серед молоді; зростання продуктивності праці та відповідне збільшення заробітних плат.
  4. Створення інституту саморегулювання в Україні з наданням Федерації функцій з розробки та контролю виконання норм корпоративного права в сфері виробництва товарів та послуг, галузевої та міжгалузевої конкуренції, стандартизації та якості, ліцензування та квотування.
  5. Забезпечення взаємної соціальної відповідальності бізнесу та держави щодо підтримки міст та соціальних проектів територіальних громад, підвищення стандартів екологічності виробництва, покращення якості життя.

Федерація наполягає, що від ефективності реалізації вказаних напрямків залежить соціально-економічний розвиток України, соціальна стабільність держави і кожного громадянина.

Роботодавці України готові до рівноправного і відкритого партнерства та діалогу з владою України, соціальними партнерами та всіма іншими зацікавленими сторонами.

Делегати Об’єднавчого З’їзду Федерації Роботодавців України