Новости

29.10.2009

Звернення Федерації роботодавців України до Прем’єр-міністра України щодо дій державної митної служби України

Шановна Юліє Володимирівно!

Реальний сектор економіки України сьогодні знаходиться у скрутному становищі. В основному це пов’язано зі зниженням платіжноспроможного попиту на продукцію і виникненням у підприємств дефіциту оборотних активів у зв’язку зі зростанням заборгованості по поверненню податку на додану вартість.

В умовах фінансово-економічної кризи є нагальна необхідність щодо зменшення фіскального тиску на реальний сектор економіки України.

Державна митна служба України всупереч положень Митного кодексу України, застосовує непрозорі методи визначення митної вартості товарів, що імпортуються. Керуючись своїм наказом №1144 від 14.10.2008, митна служба необгрунтовано завищує вартість сировини та комплектуючих, що ввозяться на митну територію України.

Таким чином, всупереч політиці уряду, яка направлена на подолання фінансово-економічної кризи, Державна митна служба України погіршує умови роботи підприємств, примушуючи останніх нести додаткові витрати. Такі дії призводять до зниження рентабельності роботи та конкурентоспроможності вітчизняних виробників.

Чисельні звернення керівників підприємств, серед яких є більшість від найпотужних промислових підприємств Харківської області, до керівництва Державної митної служби України не знаходять розуміння. Зазначену проблему підприємства намагаються розв’язати і у судовому порядку шляхом подачі відповідних позовів до суду. З метою швидкого реагування з боку держави щодо зменшення фіскального тиску на реальний сектор економіки України, вважаємо, що значно скоріше та ефективніше це питання може бути вирішено на рівні уряду.

Враховуючи викладене, Федерація роботодавців України просить Вас втрутитись у цю ситуацію та підтримати законні вимоги вітчизняних товаровиробників до Державної митної служби України в частині відміни наказу №1144 від 14.10.2008, «Про внесення доповнення до Методичних рекомендацій із застосування окремих положень Митного кодексу України, що стосуються питань визначення митної вартості товарів, які імпортуються на митну територію України».