Новости

01.08.2011

Мінімальна зарплата на 2012 рік: переговори тривають

Відбувся черговий етап переговорів держави, роботодавців та профспілок на національному рівні щодо визначення розмірів мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму на 2012 рік.

Профспілкова сторона, аргументуючи свою позицію необхідністю при визначенні мінімальних гарантій з оплати праці враховувати розрахункові розміри прожиткового мінімуму для працездатних громадян, а також розмір податку з доходів фізичних осіб та сімейне навантаження працівників, як і раніше, пропонує встановити на 2012 рік наступні розміри мінімальної заробітної плати (при середній по 2012 року — 1545,5 грн.):

  • З 01.01.2012р. — 1309 грн.;
  • З 01.04.2012 р — 1454 грн.;
  • З 01.07.2012р. — 1615 грн.;
  • З 01.10.2012 р — 1794 грн.;
  • З 01.12.2012р. — 1824 грн.

Таким чином, відповідно до пропозицій профспілок, зростання середньої заробітної плати у 2012 році повинно скласти 60.5%, а зростання «мінімалки» грудень 2011 к грудню 2012 року — майже 82%.

Роботодавці ж вважають, що навіть за оптимістично спрогнозованих темпах зростання економіки країни у 2012 році на рівні не вище 6%, такі кроки зі збільшення мінімальних гарантій в оплаті праці є невиправданими. Тим більше, що мінімальна зарплата є гарантією тарифної частини зарплати та не враховує інших видів оплати праці. Підприємства, які застосовують тарифну систему оплати праці із встановленими (в т.ч. і вже укладених галузевих угодах) міжтарифними співвідношеннями, будуть абсолютно неспроможними забезпечити гарантії по оплаті праці.

За розрахунками більшості підприємств діяльність в такому разі стане економічно невигідною, або потребуватиме суттєвого скорочення працівників та інтенсифікації праці тих, хто залишатиметься. Крім того, на думку бізнесу, в таких умовах можливість диференціації зарплати та використання її мотиваційної функції фактично буде виключена.

Сторона роботодавців в процесі переговорів пропонувала встановити мінімальну зарплату на рівні 1117 грн. в середньому по року, що відповідатиме 116% зростання цього показника у порівнянні з 2011 роком. Крім того, роботодавці пропонували встановлювати її 2 рази на рік, а не 4 або 5, як пропонує держава та профспілки. Водночас, як з’ясувалось під час консультацій всередині сторони власників, запропоновані розміри не враховували державну пільгу відносно податку з доходів фізичних осіб, з урахуванням якої мінімальна отримувана на руки зарплата збільшується на 78 грн. Таким чином, враховуючи цю пільгу, показник мінімальної зарплати може бути дещо нижчим.

Державна сторона представила на переговорах попередні розрахунки, виходячи з яких прожитковий мінімум, а відповідно і середня мінімальна заробітна плата на 2012 рік можуть бути встановлені на рівні 1051 грн. За свідченням її представників навіть таке зростання «мінімалки» потребуватиме десятки мільярдів гривень збільшення видатків Держбюджету на виплату зарплат працівникам бюджетної сфери.

Водночас державна сторона акцентувала увагу на тому, що продовжують здійснюватись розрахунки з метою пошуку джерел та можливостей збільшення мінімальних гарантій в т.ч. з урахуванням скорочення чисельності державних службовців.

За результатами проведених консультацій Сторони домовились здійснити низку кроків, спрямованих на пошук шляхів зближення позицій щодо розмірів мінімальних гарантій. З цією метою на 4 та 5 серпня заплановано двосторонні зустрічі Сторони роботодавців та Сторони держави із Стороною профспілок. Додаткові консультації триватимуть протягом 2-х тижнів, а 12 серпня 2011 року планується завершити переговорний процес та визначитись із позиціями сторін з цього непростого питання.

За матеріалами ua.fru.org.ua