Новости

30.06.2011

Анатолій Гіршфельд - ініціатор створення благодійного фонду «Патріоти»

За ініціативою голови Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», голови ради директорів ІГ УПЕК Анатолія Гіршфельда підприємства Індустріальної групи УПЕК створили благодійний фонд (БФ) «Патріоти».

Благодійний фонд «Патріоти» зареєстрований у Харкові 25 червня 2011 року.

БФ «Патріоти» є благодійною недержавною неприбутковою організацією, створеною у відповідності до Закону України «Про благодійництво та благодійні організації» з метою здійснення благодійної діяльності в інтересах суспільства чи окремих категорій фізичних і юридичних осіб.

У найближчий час робота БФ «Патріоти» буде спрямована, у першу чергу, на реалізацію соціальних проектів підприємств ІГ УПЕК.

Кошти фонду розподілятимуться за принципом самоврядування. Для цього у всіх структурних підрозділах компанії будуть проведені збори, на яких будуть обрані довірені особи фонду, піклувальні ради підприємств і піклувальна рада УПЕК.

Президент БФ «Патріоти» Анатолій Гіршфельд розповідає: «Основна задача фонду — справедливий розподіл соціальної допомоги між людьми. Фонд буде працювати за принципом самоуправління — як за старих часів багато важливих питань вирішувалось на віче чи сходах. Для цього на усіх підприємствах компанії будуть обрані люди небайдужі, яким довіряє трудовий колектив.

Задачею обраних довірених осіб стане вивчення актуальних питань на своїй дільниці. Потім на зборах працівники дільниці будуть публічно розподіляти кошти фонду, і люди самі будуть вирішувати, куди направити гроші: на потреби колективу чи на надання матеріальної допомоги окремому співробітнику».

Як зазначила відповідальний секретар БФ «Патріоти» Галина Лантушко, «спочатку ідея створення фонду, — тоді він називався «Патріот», — народилася у 2003 році, коли Анатолія Гіршфельда обрали депутатом Верховної Ради. Тоді уся наша команда гостро відчула велику відповідальність за виборців , за округ, у якому два міста обласного підпорядкування — Лозова і Красноград — з більш ніж 100 тисячами чоловік, а також п'ять сільських районів. І нам вдалося створити систему надання благодійної допомоги, основану на справедливому розподілі грошей і між проблемами у окрузі, і між людьми, які потребували допомоги. Це був по-справжньому народний фонд, який діяв на основі принципів демократії і справедливості. Подібного досвіду роботи благодійних організацій не було ніде в Україні. Наш досвід показав, що це дійсно ефективно. Тому ми вирішили роботу БФ «Патріоти» побудувати по тому ж принципу».

Згідно Статуту, вищим органом управління БФ «Патріоти» є загальні збори учасників фонду. Спостережна рада фонду є п розпорядчим та контролюючим органом. Виконавчим органом фонду є правління на чолі з виконавчим директором. Президент БФ «Патріоти» — Гіршфельд Анатолій Мусійович. Віце-президенти БФ «Патріоти» — Нестругін С.І., Чудновець А.В. Члени Спостережної ради БФ «Патріоти» — Гіршфельд А.М., Нестругін С.И., Чудновець А.В., Колесников А.А., Лантушко Г.Н. Виконавчий директор БФ «Патріоти» — Рибалко В.К.

Довідка:

Індустріальна група УПЕК (ІГ УПЕК) — одна із найбільших в Україні приватних компаній, які спеціалізуються у машинобудівному бізнесі, виробник комплектуючих, вузлів і устаткування для залізничної, автомобільної, сільськогосподарської, машинобудівної і металургійної галузей. Споживачами продукції компанії є практично усі конвеєрні підприємства СНД.

ІГ УПЕК створена у 1995 році і сьогодні розвивається як клієтоорієнтована інженерна індустріальна група.

Напрямки діяльності ІГ УПЕК:

  • виробництво компонентів для залізничного і автомобільного транспорту: АТ «Харківський підшипниковий завод» (ХАРП), АТ «Оскольський підшипниковий завод ХАРП» (ОПЗ ХАРП), АТ «Лозівський ковальсько-механічний завод » (ЛКМЗ), ТОВ «Українська ливарна компанія» (УЛК);
  • електортехніка: АТ «Харківський електротехнічний завод» «Укрелектромаш» (ХЕЛЗ);
  • верстатобудування: АТ «Харківський верстатобудівний завод» «Харверст».

До сфери управління ІГ УПЕК також входить ряд інших підприємств. Консолідований об’єм продаж підприємств Індустріальної групи УПЕК у 2010 році склав 1,58 млрд. грн. (у 2009 р. — 808,3 млн. грн.).