Новости

25.05.2011

ЗАКОНУ ПРО ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТОДАВЦІВ – 10 РОКІВ

Виповнилося 10 років відтоді, як Верховною Радою України був прийнятий «Закон про організації роботодавців», який визначає їх засади створення, функціонування, форми та напрями діяльності, принципи взаємодії роботодавців з інституціями громадянського суспільства.

Вдаючись до невеликого історичного екскурсу у рух роботодавців України слід зазначити, що організації роботодавців почали створюватись у нашій державі на початку 90-х років. Їх появі сприяло становлення соціального партнерства в Україні, розвиток колективно-договірного регулювання та вирішення колективних трудових спорів. Від самого свого початку створення організації роботодавців виступають активними учасниками соціального партнерства на різних рівнях. Поряд із профспілками вони є суб’єктами колективних відносин. Організації роботодавців представляють та захищають інтереси роботодавців на загальнодержавному, галузевому та регіональному рівнях.

На сьогодні Міністерством юстиції України на території України зареєстровано 21 Всеукраїнське об’єднання організацій роботодавців.

Аналізуючи розвиток громадського руху роботодавців Харківської області, можна з впевненістю стверджувати, що за цей час обласна організація роботодавців «Граніт» пройшла значний шлях свого становлення і розвитку.

Буремні як у політичному, так і у соціально-економічному сенсі дев’яності роки, спонукали Харківських керманичів промислового виробництва до об'єднання розрізнених зусиль протидії розвалу виробництва та, неминучого за цим, колапсу економіки.

Саме тоді, у квітні 1990 року, керівниками провідних промислових підприємств Харкова і області була заснована Харківська обласна Асоціація керівників підприємств і організацій, будівництва, транспорту, зв'язку та галузевої науки «Граніт». Це була в Україні одна із перших спроб ініціативних і відповідальних промисловців до організації колективного захисту прав і законних інтересів вітчизняних товаровиробників.

Закон України «Про організації роботодавців» став тим важливим організаційно-правовим актом держави, на основі якого громадський рух роботодавців зміцнів і перетворився на рівноправного учасника вимушеного соціального діалогу виконавчих органів влади з роботодавцями.

Сьогодні у складі Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» 5 галузевих обласних організацій, 14 міських і районних, 48 промислових підприємств і організацій, 3 громадських асоціації, які об’єднують близько 2000 тисяч роботодавців регіону.

З 2008 року Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» очолює генеральний директор АТ « УПЕК» Анатолій Гіршфельд, під керівництвом якого організація роботодавців значно зміцнилася організаційно і перетворилася на повноправного соціального партнера і учасника не тільки реалізації, а, що особливо надважливо, і розробки стратегії соціально-економічних і трудових відносин між владою і товаровиробниками.

За підсумками 2010 року Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» перетворилося у одне із найбільш потужних і впливових обласних організацій роботодавців не тільки регіону, але і всієї України, яке представляє інтереси понад 120 тис. найманих працівників області.

Реальний сектор економіки Харківського регіону достойно представлений у всіх щаблях влади, що забезпечує можливість широкої участі роботодавців у формуванні і реалізації державної соціально-економічної політики як в центрі, так і на місцях.

Голова Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд — заступник Голови Ради Федерації роботодавців України, член колегії Харківської обласної державної адміністрації, член колегії Державної податкової адміністрації у Харківській області.

Використовуючи надані Законом України «Про організації роботодавців» права, ООР ХО «Граніт» активно розвиває і підвищує ефективність соціального діалогу з владою і профспілками, є учасником розробки і підписання Генеральної і Регіональної Угод між органами влади, роботодавцями і профспілками. Закінчується клопітка робота по підготовці Харківської міської Угоди.

Разом з тим, незважаючи на позитивну роль діючого закону про організації роботодавців, життя вимагає внесення до нього змін і доповнень.