Новости

19.04.2011

Відбувся круглий стіл соціальних партнерів.

Сьогодні, 19 квітня, у залі засідань будинку Держпрому відбувся круглий стіл сторін обласного соціального діалогу щодо виконання умов Регіональної угоди між Харківською обласною державною адміністрацією. роботодавцями та профспілками стосовно вдосконалення соціально-трудових відносин.

У засіданні круглого столу взяли участь та виступили представники Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації, обласної державної податкової адміністрації, об'єднання профспілок Харківської області, обласного відділення Національної служби посередництва і примирення, Фондів соціального страхування від нещасного випадку та тимчасової втрати працездатності, Головного управління Пенсійного фонду України у Харківській області.

В рамках заявленої теми круглого столу «Легальна робота сьогодні — достойна пенсія завтра», були всебічно обговорені питання найбільш поширених порушень законодавства про працю та їх причини, посилення відповідальності Сторін угоди за дотримання суб’єктами господарювання норм чинного законодавства про працю та основні положення трьох ключових урядових законопроектів щодо детінізації доходів та відносин у сфері трудових відносин.

«Наявність заборгованості з виплати заробітної плати та не забезпечення міжпосадових співвідношень у оплаті праці різних категорій свідчать про невиконання у 2010 році галузевих та регіональної угод, зазначив у своєму виступі виконавчий директор ООР ХО «Граніт» Василь Григор’єв. — Але і внесені положення до законопроектів щодо розмірів гарантованої заробітної плати, яку планується запровадити для суб’єктів господарювання, унеможливлять їх виконання на багатьох підприємствах. Тому, вважаю, що в цьому випадку треба йти іншим шляхом.

А саме, як зазначив Василь Григор’єв, на нараді у Віце-прем'єра — Міністра соціальної політики України Тігіпко С.Л, роботодавці підтримали ідею необхідності підвищення стимулів для роботодавців щодо зростання заробітної плати через зменшення витрат.

Ось чому, Харківські роботодавці виступають за внесення змін до законодавства щодо зменшення єдиного соціального внеску в залежності від розміру нарахованої зарплати для конкретного працівника, а в частині введення диференційного розміру податку на дохід фізичної особи також в залежності від розміру нарахованого доходу конкретної особи.

Також роботодавці пропонують забезпечити доопрацювання проектів законів України щодо зміни поняття мінімальної заробітної плати з метою включення до неї доплат, надбавок, премій та інших заохочувальних виплат (крім компенсаційних виплат і виплат разового характеру).

Друга теза, — продовжив Василь Григор’єв, — відміна фактичного примусового зобов’язання кожного роботодавця щодо застосовування тарифної системи оплати праці у відповідності до кваліфікаційних характеристик. Це б дозволило ліквідувати грубе втручання держави у господарську діяльність, вільно обирати роботодавцем систему оплати праці та забезпечити значно більшу дієвість колективних переговорів на рівні підприємств, які, на жаль, у багатьох випадках, не проводяться або проводяться формально по причині безпідставного зарегулювання державою усіх можливих варіантів и гарантій».

Під кінець свого виступу, Василь Григор’єв зазначив, що круглий стіл продемонстрував зближення позицій сторін регіонального соціального діалогу та досягнення узгоджених домовленостей по непростих сьогодні питаннях соціально-трудових відносин.

Учасниками круглого столу було внесено немало слушних зауважень та пропозицій щодо вдосконалення і розвитку соціально-трудових відносин та відповідальності у цій сфері як суб’єктів господарювання так і самої держави, які будуть узагальнені та направлені до Федерації роботодавців України для підготовки відповідного подання до Кабінету міністрів України про внесення змін до законопроектів про працю та норм чинного законодавства.