Новости

28.12.2020

2020 – РІК, ЩО ЗМІНИВ СВІТ

Цього року ми були як ніколи активними та солідарними.

Так, ситуація була і залишається досить складною, але маємо багато великих та маленьких приводів для гордості від реалізованих завдань.

Ми разом протистояли коронакризі – саме на плечі роботодавців лягла закупка медикаментів, антисептиків, засобів захисту, тестів для співробітників та лікарень, апаратів ШВЛ та рідкого кисню.

Світ навколо став іншим. Боротьба за трудовий потенціал, інвестиції, ресурси та ринки стає дедалі жорсткішою. Відповідно, держави все більше вдаються до протекціонізму, щоб захистити власну економіку.

Зокрема, останній звіт СОТ про розвиток міжнародної торгівлі за жовтень 2019 р. - жовтень 2020 р. свідчить, що значно зросла кількість різних заходів, що обмежують міжнародну торгівлю, в першу чергу, йдеться про антидемпінгові, компенсаційні та захисні заходи.

Нам, як ніколи раніше, необхідно посилювати захист внутрішнього ринку, підтримку експорту, дбати про збереження та створення нових робочих місць. Більшість наших ініціатив були відповіддю саме на всі ці виклики. І багато з них стали цього року реальністю.

Наші дії та ініціативи були спрямовані на:

  • підтримку бізнесу в умовах коронакризи та карантинних обмежень;
  • захист внутрішнього ринку;
  • підтримку переробного експорту;
  • збереження та створення нових робочих місць.

Роботодавці були у постійному контакті з Урядом, Офісом Президента України, Верховною Радою, безпосередньо з першими особами країни, Міністерств та відомств, Міжнародною організацією праці та Міжнародною організацією роботодавців.

  • За ініціативи роботодавців відновлено програму «Допомога по частковому безробіттю» – один із найефективніших працюючих фінансових інструментів для підтримки підприємств, що вимушено зупинили (скоротили) діяльність. Вона вже дозволила зберегти понад близько 400 тисяч робочих місць.
  • Незважаючи на коронавірусну кризу та скорочення держфінансування, нам вдалося зберегти часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. В Держбюджеті на 2020 рік виділено 1 млрд грн. на її фінансування з бюджетної програми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників».
  • Наша ключова ініціатива. Впровадження вимоги локалізації виробництва в рамках державних закупівель.

Законопроект № 3739, розроблений народними депутатами та експертами у тісній співпраці з Федерацією роботодавців України, передбачає локалізацію виробництва продукції чотирьох підгалузей машинобудування як обов’язкову умову для участі в державних закупівлях. В п’ятирічному вимірі це — 4 % ВВП, збереження близько 200 тис. робочих місць і створення 60 тис. додаткових.

ФРУ створила сайт для тих, хто хоче знати більше про можливості українського машинобудування та локалізацію виробництва в Україні. Він містить мапу локалізації та демонструє потенціал вітчизняних машинобудівних підприємств.

Ми зібрали понад 150 000 підписів на підтримку законопроекту!

21 липня ВРУ прийняла за основу. А 7 грудня Комітет економічного розвитку ВРУ підтримав законопроект про локалізацію до другого читання!

  • Роботодавці системно виступали проти підвищення вартості електроенергії та перекладання розвитку та підтримки «зеленої» енергетики на плечі промислових споживачів.

Нам вдалося зменшити тариф на передачу електроенергії з 1 січня 2021 року на 6 % в порівнянні з діючим у грудні 2020 року та не допустити підвищення на постійній основі нічного прайс-кепу.

Розробили дорожню карту інформаційно-законодавчих заходів приведення ціни електроенергії до економічно-обґрунтованого рівня.

  • Домоглися прийняття Закону, який відновлює видачу «Пакунку малюка». Федерація роботодавців України послідовно виступала за це, у тому числі і на засіданнях Уряду. Адже окрім важливої соціальної функції, цей проект має велике значення і для української економіки в цілому. Це близько 1 мільярда гривень на рік, які не тільки йдуть у якості допомоги молодим батькам з новонародженою дитиною, а ще і створюють робочі місця і забезпечують роботою та заробітньою платнею тисячі українців.

Яскравими подіями року для всієї країни стали Агропромислова виставка АГРОЕКСПО – 2020 та конкурс професійної майстерності “Worldskills Ukraine -2020”.

Вже 2 роки триває робота в рамках Угоди про співпрацю між Федерацією роботодавців України та Dansk Industri - DI - Конфедерацією промисловості Данії.

Наша мета — посилення ролі приватного сектору в створенні сприятливих умов для ведення бізнесу та представленні інтересів роботодавців на всіх рівнях. У програмі нашої співпраці, зокрема, розвиток В2В контактів між членами ФРУ та DI, реалізація інвестиційних проектів в Україні та проектів промислового аутсорсінгу.

Діяльність створених за підтримки DI Аналітичного центру економіко-правових досліджень та прогнозування і Центру опитування та рейтингування ФРУ спрямована на проведення досліджень в актуальних для членів Федерації та економіки країни сферах, дискусій з експертами та представниками влади, формування Рекомендації роботодавців для Уряду.

Над чим продовжуємо працювати?

В зоні нашої особливої уваги – національний проект «Модернізація «Укрзалізниці»:

  • тяговий склад;
  • рухомий склад;
  • реконструкція та ремонт колій.

Як приклад, реалізація Державної програми оновлення парку вантажних вагонів України дозволить:

  • створити 15 тисяч робочих місць у вагонобудуванні;
  • 30 тис. робочих місць у галузях, що будуть задіяні при будівництві рухомого складу;
  • отримати 36 млрд грн. відрахуваннь до бюджетів усіх рівнів протягом 5 років.

Саме тому Федерація роботодавців України виступила ініціатором та розробником такої програми.

  • Публічні закупівлі мають працювати задля сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості. Паралельно із нашими ініціативами з локалізації – законопроектом № 3739 та проектом відповідної постанови КМУ - працюємо над Методикою визначення вартості життєвого циклу як критерію оцінки для визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції.
  • Розробили проект закону, яким передбачено встановлення ставки податку на додану вартість у розмірі 7 відсотків на вироблені в Україні й імпортовані обладнання та комплектуючі для виробничих потреб підприємств.
  • Внесли пропозиції Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики щодо зниження ввізного мита та ПДВ на обладнання для виробництва.
  • Проект Закону України № 3793. Ефективне функціонування Експортно-кредитного агентства. Наполягаємо, що документ має бути доопрацьований таким чином, щоб Закон був спрямований на підтримку саме несировинного експорту. Мінімальний рівень початкового статутного капіталу ЕКА має становити 2 млрд грн.
  • Експерти ФРУ долучаються до роботи над проектом закону про внесення змін до Закону України «Про індустріальні парки», спрямованим на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках» (№ 4416-1). Він запроваджує стимули, що відповідають сучасним світовим тенденціям та підвищать конкурентоспроможність вітчизняних індустріальних парків.
  • Як ніколи актуальне питання підготовки кваліфікованих кадрів, які б відповідали потребам бізнесу. Розробили Стратегію діяльності ФРУ у сфері освіти і розвитку людського капіталу.
  • Роботодавцями ініційовано реформу національної системи кваліфікації. Результатом її реформування стане новий Класифікатор професій, який відповідатиме найкращим міжнародним практикам.

Цього року ми були як ніколи активними та солідарними.

Віримо, що такими ми залишимося і у 2021 році, який обов’язково принесе позитивні зміни, нові можливості та цікаві проекти.