Новости

14.12.2020

УВАГА! АЛГОРИТМ ОФОРМЛЕННЯ «КАРАНТИННОЇ» ДОПОМОГИ ДЛЯ БІЗНЕСУ

За отриманням допомоги необхідно звернутись до 21 грудня 2020 року (включно) до центру зайнятості за своїм місцезнаходженням, згідно з даними ЄДР.

Нагадаємо, 10 грудня ц.р. набрав чинності Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Закон передбачає пакет соціальної допомоги для підтримки бізнесу, найманих працівників під час запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів через коронавірус SARS-CoV-2.

Акт Уряду, що регламентує виплату:

Порядок, затверджений постановою КМУ № 1231 від 09.12.2020

Суб`єкти отримання допомоги:

суб’єкти господарювання – юридичні особи, які використовують працю найманих працівників та основний вид економічної діяльності яких не входить до Переліку економічних видів діяльності до яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що призводять до тимчасової зупинки, затвердженого постановою КМУ від 09.12.20220р. № 1236.

Умови надання допомоги:

Суб’єкти господарювання вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу найманих працівників, у тому числі через простій, у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів, встановлених постановою КМУ від 09.12.20220р. № 1236.

Допомога не надається суб'єктам господарювання:

  • Період від дати держреєстрації яких до дати набрання чинності президенстьким Законом № 1071 (10.12.2020р.) становить менше 3-х місяців;
  • які на дату набрання чинності цим Законом отримують допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину;
  • діяльність яких на дату набрання чинності цим Законом, за даними ЄДР, припинена, перебуває у стані припинення або банкрутства.

Допомога не надається за найманих працівників:

  • Які на дату звернення працюють у роботодавця та за яких роботодавцем сплачено ЄСВ менше ніж усі місяці ІІІ кварталу 2020 року;
  • які працюють у роботодавця за сумісництвом.

Розмір допомоги:

Розмір допомоги визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати 8 тис. грн. на одного працівника. У разі скорочення тривалості робочого часу працівника, розрахунок розміру допомоги здійснюється за формулою:

РОМД = ΣСРЗП3 / ΣНРЧ3 * СРЧ

де: РОМД — розмір одноразової матеріальної допомоги;

ΣСРЗП3 — сума нарахованої заробітної плати працівника за ІІІ квартал 2020 р.;

ΣНРЧ3 — кількість годин нормальної тривалості робочого часу за ІІІ квартал 2020 р.;

СРЧ — кількість годин скороченого робочого часу (запланованого до скорочення робочого часу) у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів.