Новости

09.12.2020

ТАРИФИ НА ПЕРЕДАЧУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЗНИЖЕНО НА 6 %

На сьогоднішньому засіданні НКРЕКП прийнято рішення щодо встановлення з 1 січня 2021 року тарифів на послуги з передачі електричної енергії на рівні 293,93 грн/МВт·год.

Нагадаємо, що з 1 грудня 2020 року діє тариф на передачу електричної енергії на рівні 312,76 грн/МВт·год. Отже, з 1 січня 2021 року тариф на передачу знизиться на 6 %.

Варто також відмітити, що прийнятий розмір тарифу є меншим ніж винесений для громадського обговорення на 5,12 % та на 9 % ніж передбачений проектом рішення НКРЕКП, винесеним на засідання НКРЕКП для його прийняття.

Роботодавці відстоювали та продовжують відстоювати позицію, що вартість електричної енергії має бути конкурентною перевагою для українських товаровиробників, тому рішення, що приймаються органами влади спрямовані на її здешевлення, можуть та будуть сприяти зростанню конкурентоздатності української продукції як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках.

Розвиток «зеленої» енергетики вкрай важливий для держави та є її зобовязанням, однак він не повинен ставати тягарем для українського бізнесу та промисловості. Адже це впливає на збереження та створення робочих місць, вартість та конкурентоздатність продукції.

Тож ми сподіваємося, що також буде віднайдена можливість для зниження тарифу на диспетчерське (оперативно-технологічне) управління, адже на сьогоднішньому засіданні прийнято рішення про його підняття до 39,41 грн/ МВт·год, що на 59 % більше від діючого на сьогодні, але на 1,6 % менше від винесеного на громадське обговорення.