Новости

11.11.2020

ЗВЕРНЕННЯ РОБОТОДАВЦІВ ДО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ

Федерація роботодавців України закликає Уряд відмовитися від планів по закупівлі продукції для "Укрзалізниці" в Казахстані та підтримати ініціативи щодо локалізації.

«Сьогодні майже всі металургійні і машинобудівні підприємства борються за кожне замовлення, намагаючись не скорочувати працівників та зберегти робочі місця. Більш того, незважаючи на відверто важке становище, продовжують перераховувати до бюджетів різних рівнів мільярди гривень податків, зборів та інших платежів.

У той же час замість того, щоб максимально забезпечити впровадження та реалізацію програм зайнятості у вітчизняні й промисловості, ми останнім часом спостерігаємо факти багаточисельних переговорів по залученню іноземних компаній та їх продукції до інфраструктурних проектів без прозорих вимог до локалізації та створення робочих місць.

Днями українська офіційна делегація відвідала Казахстан, зокрема, з метою проведення переговорів на предмет закупівлі у місцевих виробників рухомого складу та іншої залізничної продукції для потреб модернізації Укрзалізниці. Мова йде про вироби металургійної та машинобудівної галузей, зокрема, локомотиви, рейки, залізничні колеса, стрілочні переводи.

Ми вважаємо, що українські металургійний та машинобудівний сектори спроможні забезпечити потребу модернізації української залізниці, починаючи від рейок і закінчуючи рухомим складом.

Більш того, українські виробники не мають відкритого доступу на ринок публічних закупівель Казахстану, де казахські підприємства захищені 30% ціновою преференцією на будь-яких державних тендерах. А тому, закупівля у виробників Казахстану продукції для потреб Укрзалізниці є неприпустимою.

Федерація роботодавців категорично проти того, щоб у публічних закупівлях кошти українських платників податків поповнювали бюджети інших країн, а українці, замість занятості та роботи на підприємствах, поповнювали ряди безробітних», - йдеться у листі.

Також закликали Прем’єра розробити і впровадити обов'язкові критерії «локалізація» і «місцева складова» в інфраструктурних проектах з модернізації «Укрзалізниці» і «Велике будівництво». Та внести на розгляд на найближче засідання Уряду проект постанови Кабміну «Про реалізацію експериментального проекту по здійсненню закупівель техніки галузі машинобудування з використанням нецінової критерію оцінки» для її прийняття. А також сприяти прийняттю законопроекту № 3739 «Про внесення змін до Закону «Про державні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості».