Новости

03.11.2020

ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ КОМПЕНСАЦІЇ ВАРТОСТІ ВІТЧИЗНЯНОЇ СІЛЬГОСПТЕХНІКИ У 2020 РОЦІ НЕОБХІДНО ЗБІЛЬШИТИ

За вересень аграріям спрямовано майже 123 млн грн на часткову компенсацію вартості техніки та обладнання.

29 жовтня Мінекономіки затвердило розподіл коштів у розмірі 122,8 млн грн сільгосптоваровиробникам, які придбали техніку та обладнання вітчизняного виробництва поточного року.

Кошти отримають 1104 аграрія, які придбали 2411 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання і подали заявки на часткову компенсацію у вересні 2020 року.

Загальна сума профінансованої компенсації 986,3 млн грн. Зокрема, кошти отримали 3 601 аграріїв, які за вказаний період придбали 7447 одиниць сільгосптехніки та обладнання.

Найвища сезонна активність придбання аграріями сільгоспмашин припадає на вересень-листопад, очевидно, що залишку асигнувань не вистачить для покриття у повному обсязі наступних сум компенсації у 2020 році, тож знову отримуємо проблему невчасної виплати сільгоспвиробникам належних їм сум.

Враховуючи зазначене, та з метою уникнення утворення заборгованості за 2020 рік перед отримувачами компенсаційних виплат, Федерація роботодавців України звернулась до Мінекономіки щодо необхідності провести моніторинг фактичної витрати коштів за іншими напрямками бюджетної програми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» та вирішити питання можливості перерозподілу бюджетних коштів між напрямами використання. Зокрема, збільшивши суму на напрям «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» щонайменше до 1 млрд 300 млн грн.

Нагадаємо, за даною бюджетною програмою у 2020 році передбачено 1 млрд грн.