Новости

09.10.2020

"НІ" ПІДВИЩЕННЮ ТАРИФІВ НА ПЕРЕДАЧУ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ

У Федерації роботодавців України відбулася робоча зустріч з членами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Темою зустрічі було обговорення пропозиції щодо чергового підвищення тарифів на передачу електричної енергії.

Нагадаємо, 07.10.2020 НКРЕКП було схвалено проект постанови, відповідно до якої з 1 грудня цього року має відбутися підвищення тарифів на передачу електричної енергії з 240,23 грн/МВт·год до 312,76 грн/МВт·год.

За попередніми орієнтовними підрахунками бізнесу, після нещодавнього підвищення тарифів на передачу витрати промисловості вже зросли на +4,4 млрд. грн.

Після пропонованого їх підняття зростання відбудеться ще до +7,9 млрд. грн.

Промисловість цього просто не витримає!

Під час зустрічі обговорили системні проблеми на ринку електричної енергії, які призвели до такої ситуації.

Основною причиною пропонованого зростання тарифу є загальний річний дефіцит коштів Укренерго за окремими складовими витрат структури тарифу в 2020 році (у розмірі майже 1.7 млрд. грн).

Відповідно до пояснень Укренерго, дефіцит виник через необхідність:

1. покриття витрат на виробництво зеленої енергії (1,1 млрд грн);

2. відрахування частини прибутку на виплату дивідендів до державного бюджету – 480 млн грн;

3. податок на прибуток – 106 млн. грн;

4. витрати на послуги ЧАЕС (у складі послуг виробничого характеру) – 8,2 млн грн.

Ми вважаємо, що:

  • вартість електричної енергії в Україні має бути нашою конкурентною перевагою, тому потрібно визначити ціну, яка дозволить українським товарам конкурувати як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках, та розвиватися галузі електроенергетики;
  • необхідно виконати положення Закону України N 810 щодо передбачення КМУ у державному бюджеті видатків на фінансову підтримку гарантованого покупця для оплати зеленої енергії у розмірі не менше 20 % прогнозної виробітки зеленої енергії на відповідний рік, та розробки й подання до ВРУ законопроект про відшкодування такої заборгованості протягом 2021 - 2022 років шляхом оформлення ОВДП з терміном обігу 5 років для погашення заборгованості ДП "Гарантований покупець" перед виробниками зеленої енергії, що утворилася станом на 1 серпня 2020 року;
  • необхідно здійснити перегляд політики держави в частині зеленого тарифу, тарифоутворення для населення;
  • дивіденди та податки Укренерго не повинні перекладатися на тариф на передачу електричної енергії.

Вирішення системних проблем лежить у площині конструктивного діалогу промисловців, енергетиків, НКРЕКП, Міністерства енергетики, Мінекономіки, Мінфіну.

ФРУ готова стати майданчиком для такого діалогу. Наразі, роботодавці готують відповідні звернення до вказаних органів влади та Верховної Ради України.