Новости

07.09.2020

РЕАЛЬНИЙ СЕКТОР ЕКОНОМІКИ ПОТРЕБУЄ ПОДАЛЬШОЇ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.08.2020 року № 641 карантин та посилення протиепідемічних заходів в Україні подовжено до 31 жовтня 2020 року. У м. Харків встановлено "помаранчевий" рівень епідемічної небезпеки.

У зв’язку із подальшим продовженням у Харківській області і на території України карантину через поширення COVID-19, та використанням у цих умовах підприємствами усіх можливостей щодо запобігання скорочення виробництва та вивільнення працівників, у тому числі враховуючи і отриману фінансову допомогу, передбачену ст. 47 Закону України «Про зайнятість» та діючим Порядком надання допомоги по частковому безробіттю, які обмежують терміни цієї фінансової допомоги, - сьогодні реальний сектор економіки потребує подальшої державної підтримки.

До Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» з цим питанням звернувся ряд підприємств різних галузей у який строк отримання фінансової допомоги по частковому безробіттю спливає, але, незважаючи на вжиття усіх можливих заходів для запобігання зменшення обсягів виробництва, підприємства наразі не можуть повернутися до звичайного режиму роботи.

Відповідно до пункту 14 Статуту Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженого постановою правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 06.07.2000 р. № 2, до повноважень правління Фонду відноситься підготовка та внесення на розгляд Міністерства соціальної політики України пропозицій щодо вдосконалення законодавства у сфері загальнобов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Згідно з п. 16 цього Статуту виконавча дирекція Фонду та її робочі органи готують та подають на розгляд правління Фонду пропозиції щодо вдосконалення законодавства про обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття.

З огляду на вищевикладене, з метою недопущення масового безробіття, збереження кадрового потенціалу та соціальних гарантій працівників підприємств, задля попередження зупинки виробництв, Об'єднання роботодавців «Граніт» звернулось до голови Харківської обласної державної адміністрації та Федерації роботодавців України щодо необхідності ініціювати перед Кабінетом Міністрів України внесення законодавчих змін до статті 47 Закону України «Про зайнятість населення» в частині збільшення (подовження) строку виплати допомоги по частковому безробіттю понад 180 днів та, у разі наявності обставин (не усунення наслідків), які стали підставою для призначення цієї допомоги, можливості повторного звернення до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття раніше року після закінчення строку виплати допомоги по частковому безробіттю.

Внесення зазначених законодавчих змін суттєво допоможе підприємствам не допустити зменшення виробництва, а головне – не допустити масового вивільнення працівників, яке може спричинити подальше різке загострення соціальної напруги.