Новости

20.08.2020

ПЕРЕГОВОРНУ ПОЗИЦІЮ УКРАЇНИ ЩОДО УКЛАДАННЯ УГОДИ ПРО ЗОНУ ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ З ТУРЕЧЧИНОЮ ПОТРІБНО ДОКОРІННО ЗМІНИТИ

Позиція роботодавців залишається незмінною протягом останніх п’яти років – потрібне докорінне перезавантаження позиції української сторони у цьому переговорному процесі. Нажаль, директиви української сторони на переговорах були прийняті ще у 2012 році і за ці роки значною мірою застаріли.

Більше того, протягом останніх 8 років Туреччина запровадила багато програм підтримки з боку держави для власного бізнесу. За розрахунками Федерації роботодавців України відсоток субсидіювання продукції машинобудівної галузі в Туреччині складає до 38%. Такі умови роблять неможливою конкуренцію українських товарів не лише на їх ринку, а й навіть, на нашому власному.

Тому з існуючою на сьогодні переговорною позицією України цю Угоду підписувати не можна.

Нову переговорну позицію Україні слід сформувати з урахуванням впливу пандемії та світових економічних процесів. І роботодавці будуть вимагати цього від Уряду.

Разом із тим наполягаємо на тому, що необхідно провести нові розрахунки переваг та ризиків для української промисловості й економіки в цілому від впровадження зони вільної торгівлі як в галузевому, так і в товарному розрізі. Уряд та промисловці повинні мати чітке розуміння того, що Україні дасть ця Угода.

Нажаль, останні кілька років ми спостерігаємо ситуацію, коли у кількісному вираженні український експорт збільшується, проте сальдо зовнішньої торгівлі з Туреччиною зменшується, із понад 2 млрд. долл. у 2014 році, воно зменшилось до 260 млн.долл. у 2019 році. І це при тому, що Туреччина постійно нарощує експорт.

Також звертаємо особливу увагу на те, що сьогодні Туреччина запровадила велику кількість обмежувальних заходів, які суттєво вплинуть на український експорт до цієї країни. Ми вважаємо, що відповідні дзеркальні заходи повинні бути застосовані і з боку України. А загалом питання впровадження захисних обмежень має бути предметом міждержавних переговорів.

Тому Федерація роботодавців України готує пропозиції щодо відповідних захисних заходів, зокрема, використання критерію локалізації виробництва під час публічних закупівель. Звернення із пропозиціями українського бізнесу буде направлено до Кабінету Міністрів України.