Новости

13.07.2020

ОБ'ЄДНАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙ РОБОТОДАВЦІВ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ «ГРАНІТ» ЗВЕРНУЛОСЬ ДО ГОЛОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ТА УСІХ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ФРАКЦІЙ НА ПІДТРИМКУ ЗАКОНОПРОЕКТУ ЩОДО ЛОКАЛІЗАЦІЇ В ЗАКУПІВЛЯХ

24 червня 2020 року зареєстровано проект Закону України “Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості”, реєстраційний номер 3739.

За пропозиціями комітетів Верховної Ради України проект закону пропонується включити до порядку денного та прийняття рішення на 16 липня 2020 року (четвер).

Суть проекту закону полягає в тому, що при публічних закупівлях засобів залізничного і громадського транспорту, комунальної спецтехніки та енергетичного обладнання замовник зобов’язаний купувати продукцію тільки у учасників, які досягли визначеного ступеню локалізації.

Харківські роботодавці виступили з відкритим зверненням до ВРУ у якому зазначили: «Вважаємо своєчасним і актуальним вказаний законопроект, прийняття якого дозволить при проведенні процедур публічних закупівель вибирати найбільш вигідні для України пропозиції, застосовуючи критерій локалізації виробництва поряд з ціною чи вартістю життєвого циклу.

Локалізація у виробництві техніки є поштовхом для розвитку машинобудування, а це створення нових робочих місць, у тому числі в суміжних галузях промисловості, збільшення надходжень податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.

Реалізація вказаної законодавчої ініціативи – це великий крок вперед у справі підтримки вітчизняного виробника, який буде безумовно сприяти виконанню урядових програм щодо виходу з кризи і підйому національної економіки.

Промисловці Харківщини повністю підтримують даний законопроект і просять прийняти проект Закону України “Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості”, реєстраційний номер 3739, при розгляді у Верховній Раді України».

Актуальність прийняття зазначених ініціатив визначається тим, що понад 50% українського ринку продукції машинобудування контролюється імпортерами, українська промисловість і передусім машинобудування продовжують стрімко занепадати, в окремих секторах наближуючись до точки неповернення, а в окремих навіть перетнувши її. За січень-травень 2020 року індекс промислового виробництва в Україні скоротився на 8,7% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. А у порівнянні з тим же періодом 2013 року майже на 1/5.

Україна сьогодні практично не використовує фінансовий ресурс публічних закупівель обсягом близько 700 млрд грн. для підтримки власного виробництва та створення робочих місць. Україна є чи не єдиною країною у світі, яка взагалі не використовує нецінові критерії при публічних закупівлях.

Реалізація такої ініціативи дозволить створити до 100 тисяч нових робочих місць, індекс продукції переробної промисловості збільшиться на 10,65 в. п., добувної промисловості – на 0,76 в. п., сектор послуг зросте на 2,18 в. п.. В результаті підвищення ділової активності обсяги податкових надходжень до бюджету зростуть на 8,17%.