Новости

07.07.2020

РОБОТОДАВЦІ ЗАКЛИКАЛИ УРЯД НЕ ПІДВИЩУВАТИ ТАРИФИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ

Підвищення тарифів на передачу електроенергії збільшить вартість електричної енергії для промисловості і населення, призведе до скорочення виробництва та зростання безробіття в країні. Про це йдеться у зверненні Федерації роботодавців України до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

У ФРУ зазначили, що не підтримують зростання тарифів на передачу, диспетчерське управління та розподіл електроенергії, яке ініціює Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, оскільки таке підвищення тарифів збільшить ціну електроенергії для промисловості і викличе у підприємств негативну реакцію.

За даними Державної служби статистики України, у травні 2020 індекс промислової продукції становив 88,3 % порівняно з травнем 2019 року. У січні –травні 2020 року порівняно із січнем–травнем 2019 року індекс промислової продукції становив 91,3 %, у т.ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 93,4 %, переробній – 90,0 %. Рівень безробіття у І кварталі 2020 року становив 8,6%.

За результатами дослідження, яке було проведено Федерацією роботодавців України у квітні 2020 року шляхом опитування компаній - членів Федерації під час карантину, викликаного COVID-19, встановлено, що 24 % опитаних підприємств не працювали і 40 % - працювали частково. 11 % опитаних були змушені звільняти працівників. Близько 90 % респондентів оцінили рівень зниження доходів/продажів бізнесу внаслідок негативного впливу пандемії як: «високий (зниження більше ніж на 50%)» – у 53 % або «середній (зниження від 20 до 50%)» - у 38 %.

Зростання тарифів на передачу, диспетчерське управління та розподіл електроенергії, навіть у 2 рази, замість попередніх 4-х, як це пропонує НКРЕКП, стане додатковим негативним чинником для втрати конкурентоздатності промислової продукції українських виробників як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках.

Зниження конкурентоздатності української продукції приведе до скорочення виробництва і, як наслідок, до зростання рівня безробіття в Україні. Негативний ефект від підвищення тарифів в подальшому відчує не лише промисловість, а й інші галузі економіки та звичайні громадяни країни - наголошується у зверненні.

3 метою врегулювання зазначеного питання, знаходження компромісу між інтересами усіх учасників ринку електроенергії та збереження промисловості України, роботодавці закликають терміново провести нараду за участі ФРУ та галузевих представників.