Новости

30.06.2020

РОБОТОДАВЦІ ХАРКІВЩИНИ ГОЛОСУЮТЬ «ЗА» ПІЛОТНИЙ ПРОЕКТ МІНЕКОНОМРОЗВИТКУ

На сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України 11 червня 2020 року оприлюднено проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва».

18 червня проект схвалив Урядовий комітет. Наступним кроком має стати його розгляд Урядом України. За пропозицією Мінекономрозвитку цей пілотний проект планується здійснити в період від прийняття до 31 грудня 2021 року.

Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» повністю підтримує вищезгаданий проект постанови.

КМУ пропонує законодавчо забезпечити державні закупівлі продукції машинобудування з підтвердженим рівнем локалізації виробництва на українських підприємствах мінімум у 35%.

Реалізація подібних проектів за умови забезпечення максимально можливого рівня локалізації виробництва і повного циклу сервісного обслуговування вітчизняними підприємствами на території України у перспективі здатна повністю змінити вітчизняну машинобудівну промисловість.

Дані проекти потенційно мають можливість не лише забезпечувати Україну новою технікою, але й можуть стати дієвим інструментом залучення іноземних інвестицій та технологій, створення робочих місць на території власної країни, підтримки національних виробників і виведення їх на рівень міжнародної конкуренції, розвиваючи при цьому такі стратегічні для держави сектори економіки як залізничний транспорт та машинобудування.

У Міністерстві зазначають, що практика використання вимог по локалізації виробництва має місце в таких країнах, як США (Buy America Act), Індія (Make in India), Китай, Канада, Норвегія, Бангладеш та ін.

Проект постанови містить перелік з 87 одиниць залізничної техніки, міського пасажирського транспорту, спецтехніки та енергетичного обладнання, на які пропонується поширити норми локалізації.

Кабмін пропонує забезпечити реалізацію пілотного проекту зі здійснення закупівель техніки машинобудування з локалізацією виробництва до 31 грудня 2021 року. За результатами проекту Мінекономрозвитку має підготувати й подати на розгляд звіт до 31 березня 2022 року.

Автори зазначеного проекту залучились підтримкою Федерації роботодавців України, під час його розробки було залучено близько 100 компаній, що працюють у відповідних підгалузях машинобудування. Кожна з них має від 30 до 100 суміжних підприємств в Україні. Тобто загалом це близько 5 000 компаній по Україні та, в середньому, 100 тисяч робочих місць.