Новости

22.06.2020

РОБОТОДАВЦІ ТА ПРОФСПІЛКИ ЗАКЛИКАЛИ УРЯД НЕ ПРИЙМАТИ НЕВИВАЖЕНОГО РІШЕННЯ ЩОДО ВІДМОВИ У ПІДТРИМЦІ ХІМПРОМУ

Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні та Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні звернулися до Прем’єр-міністра України.

У провадженні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства знаходяться два спеціальні розслідування щодо імпорту добрив в Україну, йдеться у зверненні.

За результатами зазначених розслідувань Мінекономіки підтвердило наявність фактів та обставин, що є правовою основою для запровадження спеціальних захисних заходів.

Фінансовий стан хімічних підприємств країни вказує на наявність економічної доцільності та необхідності впровадження спеціальних обмежувальних заходів, передбачених законодавством України та нормами ВТО.

Останнім часом на різних майданчиках від представників державних органів лунають думки про недоцільність введення квот на імпорт мінеральних добрив, що можуть вплинути на рішення членів Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі.

До СПО роботодавців та СПО об'єднань профспілок надходять звернення трудових колективів підприємств хімічної галузі, які глибоко стурбовані перспективою скорочення робочих місць на підприємствах унаслідок відмови Мінекономіки та МКМТ задовільнити справедливі вимоги українських виробників мінеральних добрив щодо запровадження спеціальних заходів стосовно імпорту мінеральних добрив в Україну.

З метою недопущення прийняття МКМТ невиважених рішень, які можуть мати негативні наслідки для стабільної роботи вітчизняних хімічних підприємств та недопущення соціально-економічної напруги у трудових колективах, вважаємо за доцільне відтермінувати прийняття будь-якого рішення під час її засідання 22.06.2020, йдеться у зверненні.

З огляду на зазначене, відповідно до положень Генеральної угоди щодо залучення сторін Угоди до діалогу при погіршенні умов праці або скороченні робочих місць, а також з урахуванням домовленостей щодо необхідності обговорення проблемних питань хімічної промисловості, досягнутих під час спільної зустрічі 17.06.2020, автори документу звертаються до Прем’єр-міністра, до прийняття рішення МКМТ провести перемовини з усіма зацікавленими сторонами щодо обмежувальних заходів стосовно імпорту мінеральних добрив в Україну.

Автори звернення просять Прем’єр-міністра:

  • відтермінувати прийняття остаточного рішення МКМТ щодо невпровадження спеціальних заходів строком на ЗО днів (як це вже було зроблено на прохання декількох аграрних асоціацій 22 травня 2020 року);
  • провести зустріч з представниками роботодавців, профспілок та національних хімічних підприємств для прийняття виваженого та збалансованого рішення.