Новости

18.06.2020

УРЯДОВИЙ КОМІТЕТ СХВАЛИВ ПРОЕКТ ЩОДО ЛОКАЛІЗАЦІЇ В ЗАКУПІВЛЯХ

Урядовий комітет схвалив проект щодо локалізації в закупівлях! Над цим питанням Федерація роботодавців України послідовно працювала разом із Комітетом з питань економічного розвитку та Мінекономіки.

Ми переконані, що публічні фінанси – це наші податки і сотні мільярдів гривень на рік мають залишатися в економіці України. Локалізація - це робочі місця, нові виробництва та технології, висока додана вартість. Це можливість для України справжньої кооперації з світовими виробниками та включення до виробничих ланцюгів.

Пілотний проект зі здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва схвалено на Урядовому комітеті сьогодні, 18 червня. Наступним кроком стане розгляд проекту Урядом. Документом буде затверджено перелік техніки та порядок визначення ступеня локалізації такої техніки, а також окреслені умови у системі державних закупівель, повідомляє Мінекономіки.

Застосування критерію локалізації в закупівлях стане важливим кроком підтримки тих, хто виробляє або хоче виробляти в Україні. Таким чином, локальне виробництво отримає пріоритет і доступ до великого фінансового ресурсу через держзамовлення, суми яких на рік складають сотні мільярдів гривень.

Якщо при виробництві товару український компонент складає понад 35%, то такий товар претендує на додатковий неціновий критерій – локалізація. В системі закупівель такий товар отримає нецінову частину оцінки в розмірі 30%.

У міністерстві зазначають, що у разі успішної реалізації пілоту, цей принцип буде поширюватися і на інші галузі промисловості.

Цей проект має стати драйвером зростання для української промисловості.

Дякуємо Мінекономіки, членам Комітету та всім причетним за підтримку проекту з локалізації у машинобудуванні!