Новости

29.05.2020

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПО ЧАСТКОВОМУ БЕЗРОБІТТЮ

Сьогодні відбулась чергова Zoom конференція з обговорення актуальних питань отримання допомоги по частковому безробіттю роботодавцями, організована Федерацією роботодавців України для свого бізнес-активу.

У зустрічі взяли участь заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Юлія Свириденко, в.о. Директора Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк, керівники регіональних центрів зайнятості.

Під час зустрічі Юлія Жовтяк поінформувала про стан фінансування виплат роботодавцям. Так, на сьогодні звернулись 12 тис.694 роботодавців з числа МСБ, 9 тис. позитивних рішень про надання допомоги, охоплено 95 тис. найманих працівників, профінансовано близько 150 млн. грн. Виділено коштів на цю програму – 4,7 млрд. грн.

Звернулись 16 роботодавців з числа великого бізнесу, прийнято 7 позитивних рішень, охоплення працівниками – 17,5 тис., профінансовано 13 млн. Виділено коштів на цю програму – 110,3 млн. грн.

Бізнес порушив найбільш проблемні питання, пов’язані з механізмом надання допомоги, у т.ч. проблеми з ДПС у видачі довідки про сплату ЄСВ за останні 6 місяців, питання затримки у фінансуванні центрами зайнятості, виплат допомоги без відкриття окремих рахунків тощо.

Окрім того, роботодавця зобов’язують прогарантувати неможливість звільнення за ініціативою працівника (угодою сторін) протягом півроку з моменту отримання допомоги. Наслідком недотримання цієї гарантії буде повернення усієї суми фінансування зі застосуванням штрафу за порушенням порядку витрачання коштів Фонду.

За чисельними зверненнями роботодавців саме цей пункт знеохочуватиме роботодавців звертатись за отриманням допомоги, оскільки питання звільнення за ініціативою працівника є його конституційним правом на працю. Наслідком відмови роботодавця у звільненні за цими підставами буде оскарження його дій до Держпраці з накладенням штрафних санкцій або до суду.

В ході дискусії досягнуто домовленості щодо внесення змін до договору між роботодавцем і центром зайнятості з цього питання.

Також було обговорено необхідність подальшого нормативного удосконалення питань надання допомоги по частковому безробіттю:

Основні проблеми, які необхідно врегулювати:

  • Поширити спрощений механізм отримання допомоги на суб’єктів великого підприємництва.
  • Збільшити розмір допомоги для великого бізнесу з прожиткового мінімуму до мінімального розміру заробітної плати.
  • Звільнити від оподаткування (ПДФО та військового збору) розмір допомоги, що надається не за спрощеним механізмом (ст.47 Закону).

Змінами до Закону від 13.05 звільнено від оподаткування розмір допомоги для МСБ за спрощеним механізмом на період карантину.

  • Врегулювати питання надання допомоги роботодавцям, що оголосили простій виробництва або окремих дільниць, підрозділів і оплачують 2/3 окладу (тарифної ставки).

Наразі ДСЗ відмовляють в отриманні допомоги роботодавцям, які оголосили простій виробництва або окремих дільниць, підрозділів. Сьогодні таких роботодавців більшість, вони зберігають робочі місця, виплачуючи 2/3 окладу (тарифної ставки), не відправляючи працівників у відпустки без збереження заробітної плати і не звільняючи їх, при цьому розраховуючи на компенсацію від держави.

  • Виключити необхідність подання роботодавцем повідомлення про можливе зупинення виробництва до ДСЗ.

Оскільки зупинення (скорочення) виробництва має тривати не менше трьох місяців важко спрогнозувати час надання такого повідомлення. Окрім того, таке повідомлення не несе жодного нормативного навантаження. Також роботодавці, які зупинили виробництво у зв’язку з карантином, позбавлені права на отримання цієї допомоги через необхідність подання повідомлення перед настанням цих обставин, про які вони не могли знати заздалегідь.

  • Підтверджувати сплату ЄСВ за офіційними даними, що надаються роботодавцем до Пенсійного фонду України замість ДПС.

Наприкінці зустрічі домовлено проводити такі зустрічі на постійній основі, після завершення карантину провести регіональні зустрічі з центрами зайнятості та бізнес-активом регіону.