Новости

15.05.2020

ЗАКОНОПРОЕКТ 1210 – ЗАГРОЗА РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ. ЗВЕРНЕННЯ РОБОТОДАВЦІВ

Федерація роботодавців України звернулася до Виконавчого комітету реформ з пропозицію врахувати ризики запровадження норм законопроекту № 1210 при підготовці пропозицій Президенту України з проведення першочергових реформ в податковій сфері.

Законопроект № 1210, прийнятий парламентом ще 16 січня 2020 року, хоч переважно і спрямований на імплементацію Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування (BEPS), включає низку нововведень, які ускладнюють процедуру адміністрування податків та суттєво збільшують фіскальний тиск на бізнес.

Федерація роботодавців України неодноразово публічно висловлювала позицію щодо неприйнятності для бізнесу зазначеного законопроекту. Низка передбачених цим законопроектом змін є економічно необґрунтованою, значно збільшує ризики корупції в контролюючих органах, може негативно вплинути на доходи державного бюджету.

Потребують перегляду та доопрацюванню положення законопроекту щодо:
  • збільшення тиску на бізнес через підвищення розміру штрафних санкцій та введення нових штрафів;
  • надання широких повноважень податковим органам з визначення «винної відповідальності» платника податків та розмірів штрафів;
  • підвищення в рази ренти на видобуток залізної руди та акцизного податку на тютюнові вироби;
  • запровадження безпрецедентних механізмів контролю за звітністю щодо контрольованих іноземних компаній.

Законопроект розроблявся та приймався парламентом до початку економічної кризи, яка виникла в Україні через вплив глобальної економічної кризи. Він не враховує впливу на бізнес-активність карантинних обмежувальних заходів, пов’язаних з COVID-19 як в Україні, так і в більшості країн світу.

Сьогодні проект не відповідає економічним реаліям та потребує перегляду і доопрацювання.