Новости

13.05.2020

КЛЮЧОВІ ЗМІНИ ЩОДО ОТРИМАННЯ ДОПОМОГИ ПО ЧАСТКОВОМУ БЕЗРОБІТТЮ, ПРИЙНЯТІ ПАРЛАМЕНТОМ СЬОГОДНІ

Пропонуємо ознайомитись із переліком ключових змін щодо отримання допомоги по частковому безробіттю, які були прийняті парламентом сьогодні:

- Врегульовано питання не оподаткування розміру допомоги по частковому безробіттю. Так, на період з 02 квітня 2020р. до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, які виплачуються (надаються) роботодавцем (малий та середній бізнес) відповідно до статті 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» тобто за спрощеним механізмом. Також не справляється військовий збір з цієї допомоги.

Разом з тим, залишилось не врегульованим питання оподаткування допомоги по частковому безробіттю за статтею 47 Закону України «Про зайнятість населення», у т.ч. для суб’єктів великого підприємництва.

- Збільшено термін для звернення роботодавця за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю з 30 календарних днів з моменту зупинення (скорочення) діяльності до 90 календарних днів.

ФРУ постійно зауважувала, що строку на звернення у 30 днів неможливо дотриматись, що позбавляло багатьох роботодавців права на отримання цієї допомоги. Так, роботодавці, що зупинили (призупинили) свою діяльність в березні або на початку квітня позбавлялись такого права.

- Передбачено виплату допомоги по частковому безробіттю на період карантину не тільки роботодавцем, а й безпосередньо територіальним органом ДСЗ, що позбавляє роботодавця функцій агента з виплати та паперової тяганини, фінансових та трудових витрат на адміністрування процесу отримання допомоги.

Втім для реалізації цієї норми мають бути внесені відповідні зміни до порядків.

Нагадаємо, що механізм отримання допомоги діє для працівників, яким скорочено тривалість робочого часу, втім досі залишається невирішеним питання надання допомоги роботодавцям, які оголосили простій, та роботодавцям, які вимушено відправили своїх працівників у відпустки без збереження заробітної плати через скорочення обсягів робіт, товарів, послуг.

Також парламентом продовжено дію мораторію на проведення органами державного нагляду (контролю) планових перевірок по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, але не раніше 30 червня 2020 року.