Новости

21.04.2020

ВАРТІСТЬ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ - СПОСІБ РОЗРАХУНКУ ТА ПОРІВНЯННЯ РЕАЛЬНОЇ ВАРТОСТІ ТЕНДЕРНИХ ПРОПОЗИЦІЙ

Роботодавці запропонували Мінекономіки редакцію проекту відповідної методики.

19 квітня 2020 року вступила в дію нова редакція Закону України «Про публічні закупівлі». Серед ряду нововведень змінено підхід до критеріїв оцінки предмету закупівлі. Вводиться поняття «вартість життєвого циклу» – це спосіб розрахунку та порівняння реальної вартості тендерних пропозицій. Замість того, щоб зосередитись тільки на ціні закупівлі, ця концепція приймає до уваги інші витрати, які замовники будуть змушені понести.

Щоб закон реально запрацював, необхідно затвердити Методику розрахунку вартості життєвого циклу.

Саме з 19.04.2020 до функцій Мінекономіки додається нова – розроблення, спільно з іншими органами, методологій щодо особливостей здійснення закупівель у різних сферах.

Федерацією роботодавців України було запропоновано Мінекономіки, розроблену із учасниками закупівель, редакцію проекту методики, яка наразі спільно опрацьовується. При визначенні вартості життєвого циклу мають враховуватись:

  • ціна придбання;
  • витрати на експлуатацію та обслуговування;
  • витрати на виведення з експлуатації (списання, утилізація).

Використання такого інструменту, як здійснення оцінки пропозицій за вартістю життєвого циклу дозволить оптимально забезпечити потребу замовника та водночас може надати певні переваги для вітчизняних виробників.