Новости

31.03.2020

ОГЛЯД ЗМІН ПОДАТКОВОГО ТА МИТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА, ЩО МІСТИТЬ ДРУГИЙ АНТИКРИЗОВИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ № 3275

Короткий огляд змін податкового та митного законодавства, що містить проект закону №3275 від 29.03.2020 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який учора ухвалила ВРУ.

1. Передбачено тимчасове звільнення від сплати ПДВ операцій з ввезення на митну територію України товарів та з постачання таких товарів на території України, в тому числі лікарських засобів, медичних виробів, медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

2. Виробники дезінфікуючих засобів тимчасово отримуватимуть спирт за спрощеним режимом та за нульовою ставкою акцизного податку з видачею податкового векселя, що має забезпечити контроль за цільовим використанням такого спирту і зумовить здешевлення дезінфікуючих засобів.

3. Законопроектом враховано збереження діючого строку до 30 днів проведення камеральної перевірки декларацій з ПДВ, поданих для відшкодування податку, тоді як строки камеральних перевірок за іншими податковими деклараціями буде збільшено до 60 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання.

4. Суб'єктів господарювання, що зобов'язані оприлюднювати фінансову звітність за 2019 рік або консолідовану фінансову звітність за 2019 рік, передбачено звільнити від штрафних санкцій за порушення строків подання такої звітності.

5. Підвищено максимальний обсяг доходів, які можуть отримувати платники єдиного податку 1-3 груп, відповідно, до 1 млн грн., 5 млн грн. та 7 млн грн.

6. Передбачено, що у 2020 році коригування з податку на прибуток підприємств не застосовуються щодо сум коштів або вартості лікарських засобів тощо, перерахованих (переданих) лікувальним закладам.

7. Передбачено у 2020 році включення до податкової знижки з ПДФО сум коштів або вартості лікарських засобів тощо, перерахованих (переданих) лікувальним закладам.

8. Зменшено з двох місяців (березень-квітень) до одного місяця (березень) термін права платників податків не сплачувати плату за землю та податку на нерухоме майно щодо об'єктів нежитлового призначення.