Новости

26.03.2020

ЗВЕРНЕННЯ РОБОТОДАВЦІВ ЩОДО ЗМІН ДО ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ НА 2020 РІК

Ситуація, що склалася в Україні з поширенням коронавірусу є вкрай серйозною - як з точки зору забезпечення здоров'я та безпеки життя громадян, так і з точки зору функціонування економіки і держави в цілому.

Вітчизняний реальний сектор сьогодні несе важкі фінансові втрати, тисячі компаній опинилися під загрозою зупинки, але, незважаючи на це, ми, відповідальний бізнес, продовжуємо максимально зберігати робочі місця та сплачувати податки.

Різні країни світу докладають безпрецедентних зусиль щодо підтримки своїх економік, збереження робочих місць, а також суб'єктів господарювання, які ці робочі місця утримують. У різних європейських країнах йде мова про виділення сум від кількох десятків до кількох сотень мільярдів доларів.

Федерація роботодавців усвідомлює, що в українського бюджету таких можливостей немає.

Ми розуміли, що секвестр бюджету є неминучим, але ж резервом зменшення видаткової частини державного бюджету на 2020 рік ми бачили:

  • мінімізацію видатків на утримання держорганів, враховуючи мінімальні можливості бюджету;
  • перегляд надмірних виплат членам наглядових рад при державних підприємствах, а також зарплат їх керівників, які в кінцевому підсумку коштують державному бюджету України мільярди гривень. На думку роботодавців, ці мільярди гривень є резервом для підтримки реального сектору нашої економіки;
  • скорочення надвеликих витрат на погашення та обслуговування державного боргу шляхом проведення термінових консультацій щодо реструктуризації державного боргу, враховуючи форс-мажорні обставини, що склалися. На думку роботодавців, проведення реструктуризації могло б дозволити зберегти в державному бюджеті десятки мільярдів гривень у поточному році.

Однак, проаналізувавши підготовлені пропозиції щодо змін видаткової частини державного бюджету на 2020 рік, ми з прикрістю побачили, що зменшення видатків перш за все зачіпає видатки розвитку. Зокрема, на реальний сектор економіки. Це програми розвитку АПК, просування українського експорту та інші існуючі програми, які стимулюють зайнятість та економічне зростання.

При цьому скорочення видатків практично не торкнулося державного сектору, зокрема, контролюючих та перевіряючих органів.

Впевнені, що в першу чергу необхідно підтримати тих, хто забезпечує зайнятість у країні, а не тих, хто їх контролює і перевіряє.

Ми дуже сподіваємося, що буде забезпечено стабільну роботу життєво важливих для держави галузей та підприємств. При цьому до життєво важливих слід відносити не тільки ті підприємства, які займаються безпосереднім забезпеченням життєдіяльності, а й бюджетоутворюючі підприємства, підприємства з безперервними і особливими технологічними циклами тощо. А також постачальників, суміжників, які обслуговують підприємства, без яких неможлива нормальна робота стратегічних підприємств.

Зі свого боку Федерація роботодавців України готова координувати роботу по визначенню життєво важливих для держави підприємств як на центральному, так і на місцевому рівні.

Також, разом із Міжнародною організацією праці та Міжнародною організацією роботодавців, проаналізували та узагальнили інформацію щодо заходів, які вживаються урядами 25 країн світу для підтримки бізнесу у цей складний період. Найближчим часом передамо цей документ до Уряду.

Впевнені, що поєднавши та скоординувавши наші зусилля ми зможемо ефективно протидіяти поширенню в Україні коронавірусу Covid-19 та не допустити руйнівних наслідків пандемії для економіки країни.