Новости

16.03.2020

РОБОТОДАВЦІ ЗАКЛИКАЛИ УРЯД ТЕРМІНОВО ЗАПРОВАДИТИ МЕХАНІЗМИ ПІДТРИМКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ


Роботодавці усвідомлюють неабиякі ризики, які несе світовій та національній економіці ситуація, що склалася, та чималу ймовірність сповзання економіки до масштабної кризи.

На нашу думку, в цих умовах Уряду необхідно терміново розробити, затвердити та почати вживати механізми підтримки національної економіки на кшталт тих, що вже вживаються по всьому світу. Мова йде про впровадження розстрочень по сплаті податків та/або податкових канікул (Данія, Китай), надання податкових пільг (Австралія, Велика Британія, Італія та ін.) або виділення бюджетних коштів для підтримки секторів економіки (Сінгапур, Канада) тощо.

Роботодавці наполягають на тому, що прийняття значимих для економічних суб'єктів рішень (наприклад, закриття портів чи погранпереходів, запровадження карантину на окремих територіях тощо) мають погоджуватись із національним бізнесом. Тож запропонували Уряду розглянути можливість термінової реалізації наступних пропозицій роботодавців:  

1. Сформувати економічний та промисловий блоки Уряду із запровадженням посад віце-прем'єрів, відповідальних за ці два напрямки роботи.

2. Дати позитивний сигнал суспільству та роботодавцям, звернувшись до Президента України з пропозицією скористатися правом вето до фіскального та корупціогенного Закону, прийнятого Верховною Радою на базі законопроекту №1210, а також ініціювати перенесення термінів набрання чинності законами №128 та №129 про фіскалізацію малого бізнесу.  

3. Прийняти рішення про зміну складу наглядових рад та правлінь великих державних підприємств, тим більше в умовах карантину та відсутності авіасполучення іноземні члени рад не зможуть виконувати свої обов'язки фізично, вважаємо, що відповідальність за діяльність цих підприємств має бути перекладена на профільних міністрів.  

4. Переглянути Державний бюджет України та фінансові плани державних підприємств в цілях спрямування максимального ресурсу на підтримку зайнятості та реального сектору промисловості, з одночасним скороченням не першочергових видатків.  

5. Переглянути умови проведення публічних закупівель, передбачивши вимоги до рівня локалізації, з метою максимального спрямування фінансових ресурсів вітчизняним виробникам та виконавцям робіт.

6. Терміново розробити та подати до Верховної Ради зміни до податкового законодавства та законодавства про єдиний соціальний внесок, передбачивши:

- зменшення ставки ЄСВ з 22 %  до 11%;
- зменшення ставки ПДВ з 20%) до 14%), а на засоби виробництва - до 7%;
- передбачити 100-відсоткову амортизацію обладнання в момент введення його в експлуатацію або термінове запровадження податку
  на виведений капітал;
- нульову ставку акцизного податку на спирт етиловий для виробництва дезінфікуючих засобів фармацевтичними підприємствами;
- запровадити додаткове імпортне мито на всі товари, за виключенням критичного імпорту та імпорту технологій.  

7. Визначити на урядовому рівні окремий порядок визнання форс-мажору в умовах пандемії коронавірусу та усі його правові наслідки, адже вже сьогодні українські підприємства стикаються із зривами контрактів, надалі ситуація ймовірно буде погіршуватись.  

8. Організувати зустріч керівництва Уряду с представниками роботодавців та профспілок для обговорення ситуації, що склалася, та викладених пропозицій роботодавців.  

Впевнені, що поєднавши та скоординувавши наші зусилля ми зможемо ефективно протидіяти поширенню в Україні коронавірусу Covid-19 та не допустити руйнівних наслідків пандемії для економіки України.