Новости

10.01.2020

ДЛЯ МОДЕРНІЗАЦІЇ АПК НЕОБХІДНА ПРОГРАМА ДЕРЖАВНОЇ ДОПОМОГИ НА ТЕХНОЛОГІЧНІ ІННОВАЦІЇ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ МАШИНОБУДУВАННІ.

Програма часткової компенсації аграріям вартості вітчизняної техніки і обладнання стимулювала приватні інвестиції у вдосконалення та розробку нових зразків техніки. Проте, багато вітчизняних господарюючих суб’єктів не в змозі реалізовувати інноваційні проекти, пов’язані із розширенням виробництва та збільшенням конкурентоспроможності продукції, через брак власних коштів, відсутність дешевих довгострокових кредитів та допомоги з боку держави.

Виконавчий директор Національного комітету з промислового розвитку Анатолій Гіршфельд звернувся до Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука і Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, зазначивши, що в Україні необхідно запровадити механізм державної допомоги на технологічні інновації у сільськогосподарському машинобудуванні для модернізації та підвищення конкурентоспроможності вітчизняного АПК. Це дозволить:

  • підвищити рівень локалізації аграрного виробництва на території України, створити нові робочі місця та нову додану вартість;
  • зменшити залежність АПК від імпортних засобів виробництва і проміжних товарів, підвищити його конкурентоспроможність та експортний потенціал;
  • заощадити матеріальні ресурси, знизити енергоспоживання, скоротити відходи виробництва, зменшити забруднення навколишнього середовища;
  • стимулювати розвиток суміжних індустрій (металургії, хімії, фармацевтики, легкої та харчової промисловості, машинобудування тощо).

У листі зазначено, що за відсутності механізму залучення інноваційного потенціалу українського сільгоспмашинобудування у розбудову АПК, подальше нарощування державної допомоги аграріям спонукатиме до збільшення поставок іноземних інвестиційних товарів, що погіршить негативне сальдо торгового балансу, яке вже перевищує 8 млрд. дол., призведе до валютних ризиків та створить загрози економічній безпеці.