Новости

03.01.2020

ПРОГРАМІ ЧАСТКОВОЇ КОМПЕНСАЦІЇ АГРАРІЯМ ВАРТОСТІ ПРИДБАНОЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ ТЕХНІКИ - БУТИ.

Виконавчий директор Національного комітету з промислового розвитку Анатолій Гіршфельд звернувся до Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука і Міністра економіки Тимофія Милованова, зазначивши, що завдяки ініціативі Національного комітету у 2017 р. в Україні було вперше запущено програму часткової компенсації аграріям вартості вітчизняної техніки і обладнання, яка забезпечила некорупційний, прозорий розподіл бюджетних коштів.

Ключова місія Програми — зменшення залежності від іноземних поставок техніки і обладнання, скорочення негативного сальдо платіжного балансу, збільшення доданої вартості, кількості та якості робочих місць, зростання надходжень до бюджетів різних рівнів.

За попередніми оцінками експертів Національного комітету, у 2019 р. загальна сума придбаної аграріями за Програмою техніки і обладнання сягнула 5,8 млрд. грн., що на 31,2% більше, ніж у 2018 р. На фоні загального скорочення промислового виробництва, механізм стимулювання попиту став важливим фактором зростання сільгоспмашинобудування!

Оскільки техніка і обладнання вже придбані аграріями, загальна сума вже сплачених податків і зборів становить щонайменше 1,86 млрд. грн. при видатках бюджету на програму 640 млн.грн., мультиплікатор сягає 1:3! За умови виплати аграріям 563 млн.грн. у 2020 р. (це — недоотримана аграріями компенсація, що подали заявки у жовтні-листопаді 2019 р.) ефект від програми 2019 р. становитиме 1:1,6.

За розрахунками експертів Національного комітету, реалізація Програми у 2020 р., при зростанні реалізації техніки на 15%, забезпечить надходження податків і зборів на рівні 2,3 млрд.грн., економічний ефект становитиме 1:1,7.

Отже, програма компенсації на придбання вітчизняної техніки — це не « класична» дотація аграріям, а інвестиційний інструмент, що сприяє розширенню ланцюгів доданої вартості, а відтак — створенню нових робочих місць та економічному зростанню. Ця програма, а також запуск аналогічних механізмів стимулювання внутрішнього попиту сприятиме досягненню цілей Програми діяльності Уряду — створення 1 млн. робочих місць та зростання на 40% ВВП.

Слід зазначити, що 2 січня, відбулася відкрита зустріч з аграрними асоціаціями під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького щодо напрямів державної підтримки на 2020 рік. За результатами наради визначено основні пріоритети:

  • підтримка галузі тваринництва, садівництва;
  • підтримка переробної галузі;
  • відшкодування вартості за придбання с/г техніки та обладнання;
  • оновлення порядків розподілу коштів, переліків та ін.;
  • пропозиції щодо оновлення податкового кодексу.