Новости

19.12.2019

СИСТЕМА ПІДГОТОВКИ ТА ПЕРЕПІДГОТОВКИ РОБІТНИЧИХ КАДРІВ ПОТРЕБУЄ ЗМІН.

Представники сторони роботодавців Харківської області взяли участь у засіданнях територіальної тристоронньої соціально - економічної ради та обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та профорієнтації населення, які відбулись 19 грудня 2019 року в Харківській обласній державній адміністрації.

Були розглянуті питання стосовно роботи Харківського обласного центру зайнятості щодо забезпечення попиту пріоритетних галузей економіки у висококваліфікованих працівниках, розширення обсягів професійного навчання безробітних, на замовлення роботодавців, шляхом підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, а також про взаємодію закладів професійно-технічної освіти з соціальними партнерами щодо працевлаштування випускників.

На жаль на регіональному ринку праці є певний дисбаланс між попитом на якісних працівників та пропозицією робочої сили в професійно-кваліфікаційному аспекті. Державна служба зайнятості та система професійно-технічної освіти сьогодні не закривають ту кількість вакансій, яка заявлена підприємствами Харківщини.

Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» на усіх рівнях соціального діалогу наголошує на тому, що професійно-технічна освіта та система перепідготовки безробітних повинні бути адаптовані до потреб економіки у конкретному регіоні. Треба визначити професії найбільш актуальні для області і саме на ці напрямки підготовки повинен бути зроблений акцент у подальшому розподілі видатків на профосвіту.

Тому була обговорена необхідність створення регіональної ради професійно-технічної освіти при Харківській облдержадміністрації, за участю представників влади, роботодавців і профспілок, яка буде сприяти формуванню та реалізації регіональної політики у сфері професійно-технічної освіти, ініціювати проведення дослідження стану та тенденцій розвитку регіонального ринку праці, розробляти пропозиції щодо формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів і фахівців.

Також прийнято рішення надіслати листа до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо збільшення списку професій, відповідно до вимог регіонального ринку праці, для підвищення конкурентоспроможності деяких категорій громадян шляхом надання ваучера, який використовується особою для перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації.