Новости

27.07.2019

Харківські роботодавці закликають НКРЕКП зменшити тариф «Укренерго»

В Об’єднанні організацій роботодавців Харківської області «Граніт» розглянуто проект постанови «Про встановлення тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління ДП «НЕК «Укренерго».

Відповідно до проекту постанови на друге півріччя 2019 року планується встановлення для ДП «НЕК «Укренерго» тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління на рівні 8,90 грн/МВт/год (без урахування податку на додану вартість).

Згідно зі статтею 44 Закону України «Про ринок електричної енергії» диспетчерське (оперативно-технологічне) управління поширюється на суб'єктів господарювання, об'єкти електроенергетики яких підключені до ОЕС України.

Відповідно до пункту 6.2 підрозділу 6 розділу ХІ Кодексу системи передачі, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 309, послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління надаються ОСП на підставі двостороннього договору між ним та:

  • оператором системи розподілу;
  • виробником електричної енергії з генеруючими одиницями типу В, С, D;
  • споживачем, обладнання якого знаходиться в оперативному підпорядкуванні Оператора системи передачі.

При цьому, користувачі, зазначені у вказаному пункті Кодексу системи передачі, не можуть здійснювати свою діяльність на ринку електричної енергії до укладення договору про надання послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління.

Таким чином, кінцеві промислові споживачі електричної енергії, в тому числі усі Харківські підприємства, прямо та/чи опосередковано змушені будуть сплачувати щонайменше двічі тариф на диспетчерське (оперативно-технологічне) управління у вартості електричної енергії враховуючи весь процес її закупівлі від виробника до постачальника, оскільки це тариф буле закладено у собівартість виробництва генеруючою компанією електричної енергії та розподілу/постачання електричної енергії.

Разом з тим, на наш погляд, незрозумілою є значна різниця (біля 25,19 млн. МВт/год) між обсягами передачі електричної енергії (54,2 млн МВт/год) та обсягами виробництва електричної енергії (79,39 млн. МВт/год), які закладаються ДП «Укренерго» у структуру тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління. І все це на фоні значного підвищення вартості електричної енергії для промислових споживачів, які констатують її зростання з 1 липня поточного року на рівні 20–35 %.

Саме тому Харківські роботодавці виступають проти встановлення тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління на рівні 8,90 грн/МВт/год (без урахування ПДВ), як пропонується проектом постанови, та пропонує розглянути можливість зниження розміру цього тарифу.

ООР ХО «Граніт» направлено відповідне звернення до Федерації роботодавців України для узагальнення на національному рівні та консолідованого звернення роботодавців України до урядових структур щодо антиреформаторських дій «Укренерго».