Новости

17.07.2019

Харківські підприємства реконструюють потужності Київської ГАЕС

16 липня 2019 року на Київській ГАЕС відбулось введення у дослідну експлуатацію після реконструкції гідроагрегату №2, яку успішно виконали харківські Підприємсва — АТ «Турбоатом» спільно з ДП «Завод «Електроважмаш» — повідомляє прес-служба заводу «Турбоатом».

Головною метою реконструкції агрегатів було підвищення їх потужності та продовження експлуатації на 40 років.

Завдяки встановленим новим турбіні та генератору приріст потужності гідроагрегату №2 нині складає 5,3 МВт. Відтак за результатами реконструкції потужність агрегату зросла до 47,1 МВт. В новому робочому колесі коефіцієнт корисної дії збільшено на 3% і складає 95,15%, що забезпечить продуктивніше використання водних ресурсів.

У промислову експлуатацію гідроагрегат №2 буде введений 01 жовтня 2019 року.

З липня до вересня проходитиме етап дослідної експлуатації, під час якої відбудеться визначення відповідності обладнання та системи технічної специфікації, фахівці перевірять функції системи та підтвердять здатність системи працювати у промислових умовах.

За словами генерального директора ПрАТ «Укргідроенерго» Ігоря Сироти, роботи виконувались згідно з контрактом на реконструкцію гідроагрегатів Київської ГАЕС №2, 4, 6 за кошти Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

«Ми разом з нашим партнером «Електроважмашем» взяли участь у тендері на реконструкцію Київської ГАЕС і у конкурентній боротьбі перемогли таких виробників, як консорціум ANDRITZ HYDRO GmbH (Німеччина) та Voith Hydro GmbH & Co. KG, (Австрія). Згідно отриманого контракту, «Турбоатом» та «Електроважмаш» виконують реконструкцію трьох агрегатів, а саме проектування, виготовлення, випробування, поставку, монтаж та введення в експлуатацію трьох радіально-осьових турбін та трьох генераторів, — зазначив генеральний директор «Турбоатома» Віктор Суботін.

За його словами, всі основні вузли турбіни, включаючи робоче колесо, напрямний апарат, модернізацію вала турбіни, були виготовлені заводом своїми силами на власних виробничих потужностях без залучення сторонніх організацій. Така організація виробництва сприяє отриманню максимального економічного ефекту від реалізації контракту.

Представник ЄБРР в Україні Жан-Ерік де Загон наголосив, що загалом «Укргідроенерго» залишається замінити 16 із 100 турбін, три з них — на Київській ГАЕС, в рамках угоди з ЄБРР і ЄІБ.

Цей проект обійдеться у 370 мільйонів євро. Він збільшує частку відновлюваних джерел енергії в Україні та наближає українську енергетику до європейських стандартів.