Новости

30.05.2019

Виклики та можливості для галузі сільгоспмашинобудування

Вчора, 29 травня, у Федерації роботодавців України відбулася конструктивна нарада вітчизняних виробників продукції із високою доданою вартістю — техніки та обладнання для агропромислового комплексу, роботодавці, які створюють тисячі високопродуктивних робочих місць.

У роботі наради по обговоренню «болючих» питань галузі сільгоспмашинобудування, взяли участь народний депутат, голова Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд, керівництво ФРУ, представники профільного комітету Верховної Ради та міністерств.

У ході наради було проаналізовано результати реалізації програми часткової компенсації вартості техніки з метою розвитку сільськогосподарського машинобудування. Позитивно була оцінена робота виконавчого директора Національного комітету з промислового розвитку при Кабміні Анатолія Гіршфельда за виконану роботу та за підтримку ініціатив.

Дійсно, програма дає свої результати, зокрема за останні три роки в Україні на 38 % зросла кількість машинобудівних підприємств, які виробляють продукцію для АПК. Створено 5 тисяч додаткових робочих місць у сільськогосподарському машинобудуванні, надходження для бюджетів всіх рівнів склали 1.6 млрд. грн. У той же час перед виробниками сільськогосподарської техніки сьогодні стоїть низка вкрай складних викликів.

Це відсутність оборотних коштів, дешевих кредитів, брак кваліфікованих кадрів, проблемні питання технічної сертифікації, санкції, введені проти наших виробників, той факт, що, не зважаючи на усі спільні зусилля, на внутрішньому ринку сільськогосподарської техніки імпортного виробництва — близько 70%, у тому числі - вживаної, підкреслили учасники наради.

Окремою перепоною є відсутність підтримки виходу вітчизняних виробників на зарубіжні ринки, оскільки експортно-кредитне агентство в Україні так повноцінно і не запрацювало. Українські виробники сільгосптехніки долають ці складнощі на своєму шляху разом.

За підсумками зустрічі, було прийняте рішення, спільно з Федерацією роботодавців, вийти до Уряду та Парламенту з ініціативами створення програми імпортозаміщення у галузі, підтримки підприємств, які постраждали внаслідок запровадження економічних санкцій, підтримки виробництва складної сільськогосподарської техніки (тракторів, комбайнів тощо), компенсації роботодавцям за навчання працівників на робочому місці.

Також було запропоновано запровадити утилізаційний збір на вживану імпортну сільгосптехніку та продовжувати публічно вимагати від Уряду, щоб запрацювало ЕКА, адже без активної експортної діяльності прорив у галузі неможливий.