Новости

11.03.2019

ДФС буде розділено на Державну податкову та Державну митну служби

6 березня Кабінет Міністрів затвердив з доопрацюванням положення про митну та податкову служби. Нагадаємо, Федерація роботодавців України послідовно лобіювала це питання.

Ще у 2013 році роботодавці виступали категорично проти створення Міністерства доходів і зборів та інших подібних гібридних структур. Промисловці були переконані, що необхідно мати у державі орган, який повинен професійно займатися захистом національної економіки. І таким органом повинна бути саме Державна митна служба України.

Ще влітку минулого року Федерація роботодавців виступила з відповідною ініціативою.

Позиція реального сектору економіки щодо необхідності максимального спрощення ведення ЗЕД і водночас ефективного захисту економічних інтересів країни чітко позначена у Маніфесті роботодавців України.

На тверде переконання харківських роботодавців, українська митниця повинна бути не просто відтворена як державний орган, а щоб стала новітньою і ефективною державною структурою, яка здатна захищати країну як від економічних викликів, так і від небезпечних явищ сучасності, таких як тероризм, розповсюдження зброї та вибухових речовин.

У складі робочої групи з реформування ДФС Федерація роботодавців постійно надавала свої пропозиції до проекту положення про Держмитслужбу, які стосувалися не тільки основних функцій та організаційно-правових форм діяльності митних органів, а й соціального захисту працівників митних органів, розробки професійних стандартів для митників.

У переважній більшості, враховані численні правки Федерації роботодавців, зокрема, щодо:

  • відповідності Положення діючому законодавству України,
  • системи та структури митних органів,
  • системи підготовки та відбору кадрів,
  • системи оплати праці митників,
  • зобов'язань митних органів щодо координації роботи Підкомітету з митних питань Україна–ЄС,
  • адміністрування міжнародних конвенцій у митній сфері,
  • діяльності митних складів тощо.

Спірним питанням для членів робочої групи залишилося, чи буде Держмитслужба органом зі спеціальним статусом. Іншим проблемним питанням є порядок призначення керівників митних органів. На нашу думку, призначення мають відбуватися на підставі існуючого Закону «Про державну службу». Ніхто не повинен впливати на призначення керівників, діяльність яких має визначатися законом і нести відповідальність вони мають по закону. При цьому не несучи зобов'язань перед тими, хто узгоджував їхню кандидатуру. Бо це — запорука незалежності працівників митниці від впливу місцевих «еліт» та міністерських чиновників.

Очікуючи доопрацювання положення про Держмитслужбу, роботодавці наголошують, що це черговий важливий крок на шляху до розбудови сучасної української митниці. Але вона неможлива без внесення змін до Митного кодексу та інших законів України. Федерація роботодавців буде і надалі наполягати на розробленні пакету відповідних законодавчих змін.