Новости

07.02.2011

Підвищення впливу інноваційного фактора на економіку має відбуватися за умови досягнення єдності інтересів і встановлення ділових стосунків між владою, бізнесом та науковими інституціями – Анатолій Гіршфельд

За ініціативи голови Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», заступника голови Ради Федерації роботодавців України Анатолія Гіршфельда, 4 лютого у Харкові відбулося розширене засідання Президії Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, Президії Ради Федерації роботодавців України та Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України «Інноваційний розвиток України через поєднання можливостей влади, бізнесу, освіти та науки».

У заході взяли участь Голова роботодавців України Дмитро Фірташ, його перші заступники Дмитро Олійник та Олексій Мірошниченко, заступник Голови роботодавців України Олег Шевчук, Харківський міський голова Геннадій Кернес заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юрій Сапронов, ректори Національних технічних університетів «Київський політехнічний інститут» Михайло Згуровський та «Харківський політехнічний інститут» Леонід Товажнянський, Президент Індустріальної групи УПЕК Анатолій Гіршфельд, Почесний президент концерну «Укрросметал» Григорій Дашутін, голови всеукраїнських галузевих і обласних організацій роботодавців майже всіх регіонів України, керівники понад 40 великих промислових підприємств, науковці та представники мас-медіа.

Перед початком засідання учасники прибули з екскурсією на Харківський підшипниковий завод, де мали чудову нагоду ознайомитися із впровадженням високоінтелектуальної індустрії та найсучасніших інженерних розробок для базових галузей машинобудівної промисловості на прикладі одного з підприємств ІГ УПЕК.

Індустріальна група УПЕК вже більше 8 років реалізує інноваційну модель розвитку, яка цілком може послужити моделлю інноваційної політики країни. За останні роки ця робота була сформована як основна стратегічна лінія розвитку компанії — збільшити до 2015 року обсяг виробництва більш ніж в чотири рази, до рівня в 1 млрд. доларів з часткою нематеріальних активів більше 50%, що дозволить Індуcтріальній групі УПЕК впритул підійти до першої десятки світових лідерів за основними напрямками діяльності компанії.

Відкриваючи засідання у головному офісі Індустріальної групи УПЭК, перший заступник Голови роботодавців України, Голова Ради ФРУ Дмитро Олійник відзначив, що місце для проведення заходу було визначене невипадково, тому що Харків по праву вважається великим науковим і промисловим центром України з багатими машинобудівними та інженерними традиціями, і досвід Індустріальної групи УПЕК тому переконливе свідчення.

«Cьогодні Україна стоїть перед необхідністю розпочати процес, який би відповідав сучасним світовим тенденціям», — наголосив у своєму виступі Голова роботодавців України Дмитро Фірташ. За його словами, останнім часом Україна не відновила втрачений в силу різних причин процес тісної взаємодії науки і виробництва, який базується на всебічному використанні науково-виробничого потенціалу держави, можливостях запровадження на підприємствах винаходів науковців та сучасних технологій, системі підготовки професійних кадрів. Досвід розвинених країн світу переконливо свідчить, що вплив інноваційного фактора на економіку має відбуватися за умови досягнення єдності інтересів і встановлення злагоджених стосунків між владою, бізнесом та науковими інституціями.

Заступник Голови Ради ФРУ, голова Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», Президент ІГ УПЕК Анатолій Гіршфельд акцентував свою увагу на трьох основних причинах, що призвели до відсутності інноваційної моделі розвитку в Україні. Так, до першої причини він відніс те, що за 20 років історії України інноваційна політика не стала пріоритетом економічного та соціального розвитку. Друга причина — значне зменшення попиту зі сторони реального сектору. Третьою групою факторів, на думку Анатолія Гіршфельда, стала значна кількість спеціалістів — носіїв інноваційного потенціалу — людей, на освіту яких держава витратила сотні мільйонів доларів. Ці люди не знайшли собі гідного місця в Україні і сьогодні працюють або у тіньовому секторі, або на західні компанії. У своєму виступі Заступник Голови Ради ФРУ, Президент ІГ УПЕК також запропонував підходи до формування інноваційної політики. Серед них, зокрема, такі — роботодавці повинні стати одним із реальних двигунів інноваційних перетворень та створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні.

Про важливість та пріоритетність створення сприятливих умов для ведення бізнесу з боку держави говорив і Голова організації роботодавців Полтавської області, Почесний президент концерну «Укрросметал» Григорій Дашутін. Директор з питань доліджень та розробок ІГ УПЕК, доктор технічних наук, професор Едуард Сімсон наголосив на тому, що при всій важливості науки у новітніх технологічних розробках, реалізація останніх неможлива без активної участі бізнесу в інноваційних процесах.

Про відсутність з боку держави механізмів стимулювання і заохочення інноваційної діяльності та шляхи розвитку співпраці науковців, бізнесу і влади говорили у своїх доповідях голова Ради Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України, ректор НТУ «Київський політехнічний інститут» Михайло Згуровський та його колега, ректор НТУ «Харківський політехнічний інститут» Леонід Товажнянський.

Виступаючи на засіданні, Харківський міський голова Геннадій Кернес запропонував зробити Харків постійним місцем проведення форумів, присвячених інноваційно-інвестиційному розвитку.

«Перед нами стоять серйозні і відповідальні завдання, — підкреслив міський голова. — Ми маємо закласти новий фундамент розвитку країни на десятиліття вперед — так само, як це зробили наші батьки і діди, які створили індустріальну, інтелектуальну міць держави, передали нам статус першопроходців у багатьох галузях науки і техніки».

За підсумками розширеного засідання було прийняте спільне рішення відповідно до положень Меморандуму про стратегічне співробітництво між Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні та Асоціацією ректорів вищих технічних навчальних закладів України, звернутися до керівництва держави з ініціативою щодо проведення у першому кварталі 2011 року Всеукраїнської наради «Інноваційний розвиток України через поєднання можливостей влади, бізнесу, освіти та науки».