Новости

30.10.2018

Завод імені Малишева потужно розправляє плечі

На фоні великої кількості негативу у ЗМІ щодо діяльності машинобудування в Україні, варто помічати визначальні для економіки маркери. У машинобудівному комплексі Харківщини такими індикаторами є фінансовий стан і виробничі процеси на стратегічному підприємстві країни «Заводі імені Малишева», що входить до складу Державного Концерну «Укроборонпром».

Торік на підприємстві реалізували продукції на суму більше 2 млрд. грн. Це у 14 разів більше, аніж у 2014-му. Цього року завод успішно завершив танковий контракт із Таїландом і вже готовий виготовляти «Оплоти» для Збройних Сил України.

За підтримки держави відбувається технічне переоснащення підприємства.Вперше за багато років закуповується європейське обладнання, зокрема верстати для будівництва двигунів. За оцінками експертів, це дозволить збільшити кількість виготовленої продукції уп’ятеро і запустити окремі зразки техніки у серію. Виробникам нового обладнання потрібно близько року, аби його виготовити, змонтувати і здійснити наладку. Відтак, якісних результатів у бронетанковій галузі варто очікувати наприкінці 2019-го.

Зростання виробництва дозволить заводу Малишева вийти із зони банкрутства, у якому стратегічне підприємство борсається довгий час. Внаслідок переоснащення на підприємстві буде оновлена виробнича лінійка танкових двигунів, які мають стабільний попит на міжнародних ринках. Їх потребує також українська бронетехніка, частину якої наразі вимушено комплектують німецькими та американськими агрегатами.

На підприємстві зварили перший корпус БТР-4. Після випробувань на герметичність, «дождювання» і відстріл стартує серійне виробництва. А за місяць-півтора колектив візьметься вже за корпус для БТР-3. Забезпечення власної лінії корпусів знімає для заводу можливі ризики у виконанні державного оборонного замовлення та експортних контрактів.

Принципово, що корпуси і для БТР, і для «Оплотів» зварюють виключно із української сталі. Картки обстрілів нового корпусу БТР-4 підтвердджують, що вона не пробивається і не поступається імпортній. А її споживання найбільшим танковим підприємством України і Східної Європи стимулює розвиток вітчизняної металургії.

Стабільна завантаженість та зростання середньої зарплати (торік на 40%) сприяє закріпленню кадрів та попереджує відтік висококваліфікованих фахівців.