Новости

17.11.2018

Харківські машинобудівники відвідали Центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості

16 листопада 2018 року цілий ряд керівників провідних машинобудівних підприємств міста Харкова відвідали Центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, який розташований у м. Дергачі Харківської області та ознайомилися з його роботою та можливостями щодо підготовки/перепідготовки кваліфікованих кадрів для промисловості.

Цей захід був організований Виконавчою дирекцією Об’єднання роботодавців Харківської області «Граніт» в рамках підготовки до круглого столу щодо проблем забезпечення робітничими кадрами пріоритетних галузей економіки, який планується провести 27 листопаду 2018 року.

З огляду на той факт, що більшість харківських підприємств сьогодні все більше запроваджують прогресивні технології, встановлюють нове обладнання, а працівники, які навчалися на старому обладнанні, не відповідають підвищеним кваліфікаційним вимогам, у Харківській області створено Центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості України, який здійснює підготовку кваліфікованих кадрів на сучасному обладнанні відповідно до запитів і потреб роботодавців.

У Центрі, у процесі навчання, використовуються новітні технології та сучасне обладнання. Вік та попередня кваліфікація не мають значення. Набір груп здійснюється протягом всього календарного року.

Підготовка в Харківському центрі професійно-технічної освіти здійснюється за затребуваними на ринку праці професіями. Серед них — оператор верстатів з числовим програмним управлінням, налагоджувальник верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням, заточувальник, «фрезерувальник», штукатур, слюсар, електрозварник та ін.

Основними клієнтами — замовниками робочої сили є такі флагмани промисловості Харківської області, як ВАТ «Турбоатом», ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», ДП «Завод імені В.А. Малишева», ВАТ «Верстатобудівний завод», АТ «Харківський тракторний завод», АТ «Харківський машинобудівний завод «Світло шахтаря», ПАТ «Харківський підшипниковий завод».

Отримати професію чи пройти перепідготовку по іншій професії у Харківському Центрі професійно-технічної освіти можуть мешканці не тільки Харківської області, але і інших областей України.

Після ознайомлення на місці з роботою Центру, було проведено брифінг. на якому учасники відвідання Центру обмінялися думками про поточний перебіг справ з підготовкою робітничих кадрів.

Володимир Золотарьов — генеральний директор заводу «Південкабель» зазначив, що сьогодні роботодавці віддають перевагу працівникам, які мають якісні професійні знання, вміють працювати у команді, швидко сприймають нововведення, вчасно. І головне — якісно, виконують свою роботу та готові професійно розвиватися. Безперечно, побачене тут у Центрі, зміцнило мою віру, що ми можемо готувати і отримувати ті кадри, які нам потрібні на виробництві.

Наталія Єрмолаєва — начальник управління персоналом АТ «Харківський машинобудівний завод «Світло шахтаря» зазначила, що здивована побаченим рівнем сучасного обладнання, на якому у Центрі проводять підготовку фахівців. Це докорінно відрізняється від старезного верстатного парку і обладнання, на якому раніше три роки готували верстатників професійно-технічні училища, і це змінює і сам процес навчання, і рівень отриманих практичних навичок роботи, і головне — це те, що це відповідає запитам харківських роботодавців.

Григорій Іщенко — головний інженер ВАТ «Турбоатом» зазначив, що рівень виробництва на його підприємстві досить високий. Побачене повністю відповідає запитам «Турбоатому», тому будемо більш активніше використовувати можливості Центру для підготовки кваліфікованих фахівців для роботи на заводі.

Сергій Нестругін — заступник голови ради директорів Індустріальної групи «УПЕК» наголосив, що з обласним Центром зайнятості та Центром професійно-технічної освіти плануємо будувати довгострокові договори, багато є можливостей для того, щоб підвищити рівень підготовки людей, які до нас ідуть. Ми розраховуємо на плідну співпрацю.

Олександр Колесніков — виконавчий директор об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», зазначив, що форми взаємовідносин роботодавців і центрів зайнятості вони дещо звужені — дайте нам такого-то фахівця, такого-то, такого-то, а можливості центрів зайнятості набагато більше. І це ми побачили сьогодні тут, у Центрі. Можу навести приклад такої форми, як часткове фінансування, коли ще не повна робочий тиждень і за допомогою центру зайнятості можна нормально здійснювати оплату праці людей.