Новости

24.07.2017

Державна програма підтримки вітчизняного товаровиробника починає діяти – Анатолій Гіршфельд

19 липня на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення розширити перелік банківських установ, до яких зможуть звернутися сільгоспвиробники для отримання 20% компенсації за придбання сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Зокрема, отримати часткову компенсацію можна буде не лише через державні банки, а й через банки, у статутному капіталі яких 75 і більше відсотків належить державі.

Як зазначив голова Спільного представницького органу роботодавців Харківської області, виконавчий директор Національного комітету з промислового розвитку Анатолій Гіршфельд, основна мета цього рішення — максимально розширити можливості сільгосптоваровиробників скористатись програмою підтримки та зробити цей процес якомога комфортнішим. Відтепер звернутися за 20% компенсації можна і в державний банк, і в банк з державною часткою.

Компенсація вартості техніки є важливим інструментом державної підтримки, який враховує водночас як інтереси національних виробників, так і інтереси сільгоспвиробників-покупців техніки. Такий підхід Уряду свідчить, що державна програма підтримки вітчизняного товаровиробника починає діяти і є впевненість в тому, що реалізація програми часткової компенсації техніки стимулюватиме розвиток національного машинобудування з максимальним використанням місцевих ресурсів, - наголошує Анатолій Гіршфельд.

За бюджетною програмою на 2017 рік передбачено 550 млн. грн у рамках держпідтримки аграрних виробників. На 2018 р. планується збільшення до 900 млн. грн, а у 2019-2021 рр. – до 1,5 млрд. грн.

Перелік техніки, 20% вартості якої компенсується за рахунок коштів державного бюджету, затверджено міжвідомчою комісією, до складу якої входять фахівці Мінекономрозвитку, Мінагрополітики, Національного комітету з промислового розвитку, керівники галузевих наукових установ, підприємств українського машинобудування для АПК та представники громадських організацій.

Перелік включає 40 українських заводів-виробників — це майже 800 одиниць техніки та обладнання.

Перелік розміщений за посиланням: http://www.minagro.gov.ua/uk/ministry?nid=24055.

З процедурою надання часткової (20%) компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва можна за адресою: http://minagro.gov.ua/uk/budget?nid=24296.