Новости

12.08.2017

Позиція роботодавців: банківська система має повернутися до кредитування економіки

Очищення банківської системи (так званий банкопад) дорого коштувало вітчизняній економіці. За підрахунками Ради НБУ, загальні фінансові втрати сягнули 38% ВВП.

Проте визнані стабільними фінустанови поки що не поспішають кредитувати реальний сектор економіки, попри величезний попит на це у підприємництва. Адже останньому гостро не вистачає оборотних коштів та інвестицій у розвиток справи.

Все — через незавершеність реформ, в тому числі і судової, недосконалі умови ділового клімату в Україні. Бізнесмен, відкривши свою справу, ризикує: високі податкові ставки, перевірки, штрафи, потреба 50% продажу валюти експортерами тощо, а, отже, ризикує і кредитор.

Харківські роботодавці розуміють, що, вимагати суто від банківської системи вигідних ставок та розширення портфелю кредитів без економічних реформ у країні в цілому — марно. Тому пропонують окремий розгляд цієї проблеми на спільному зібранні уряду, нацрегулятора та національного товаровиробника з тим, щоб напрацювати взаємовигідне рішення.

Одностайна позиція харківських промисловців полягає в тому, що відновлення кредитування економіки має стати найголовнішим завданням банківської системи у 2017-2018 роках. Адже альтернативи реформам і програмам банківського кредитування промислового комплексу немає, оскільки без цього годі чекати на розвиток економіки.

Передумови для промислового та підприємницького розвитку є. Як і потенціал більш вагомого зростання експорту: Україна має 16 угод про вільну торгівлю, які покривають 45 країн. Нашими товарами цікавляться в США, Канаді та ЄС — необхідна лише набагато ширша промоція, сертифікація та менші затрати на їх виготовлення для конкурентоздатної ціни.

Товаровиробники виходять із того, що для цього потрібні серйозні інвестиції у реальний сектор, модернізація виробництв, зменшення його енергозатратності, а також розвиток логістики та інфраструктури.

У Об’єднанні організацій роботодавців Харківської області «Граніт» вважають, що якраз на часі розробка національної економічної стратегії та підтримка процесів внутрішнього кредитування реального сектору, водночас із завершенням судової, податкової та інших ключових реформ. Верховенство права, захист прав власника та інвестора, вигідні фіскальні умови, доступ до фінансових ресурсів — гарантоване пожвавлення ділової активності та росту економіки на 7-10%.