Новости

30.05.2017

Проект "Турбоатома" номінований на Державну премію України

Робота Харківського підприємства ПАТ "Турбоатом" зі створення оборотних гідроагрегатів для Дністровської ГАЕС висунута на здобуття Державної премії України у галузі науки і техніки у 2017 році.

Дністровська ГАЕС — унікальний проект, над яким працювали більш ніж 400 турбобудівників, спрямований на підвищення ефективності об'єднаної енергетичної системи України.

ПАТ «Турбоатом» є піонером проектування та виробництва цього виду обладнання серед країн СНД.

Результатом даної роботи є введення в експлуатацію першого пускового комплексу найбільшої в Європі Дністровської ГАЕС, що складається з трьох гідротурбін, розроблених ПАТ «Турбоатом». Вони є одними з найпотужніших гідромашин в світі. Кожна з турбін працює в двох режимах: турбінному і насосному. Головний конструктор гідротурбін Олександр Линник зазначив: «Це перша в Європі оборотна гідромашина, здатна максимально видавати в турбінному режимі 390 МВт, у насосному споживати 420 МВт. ККД на турбінах Дністровської ГАЕС значно вище як у насосному, так і у турбінному режимі, ніж на аналогічних оборотних машинах станцій Далекого і Близького Зарубіжжя», — підкреслив він.

За словами першого заступника генерального директора ПАТ «Турбоатом» Олексія Черкаського, дана робота надасть колосальний вплив на економіку України. «Енергетика нашої країни отримала сучасне обладнання, що дозволяє істотно знизити витрати на генерацію електроенергії та дозволить вирішити питання енергетичної незалежності держави,» — зазначив він.

Унікальність гідротурбін, розроблених ПАТ «Турбоатом», у їх величезних габаритах. При діаметрі робочого колеса більше 7 метрів та кришки турбіни вагою у 370 тонн з'явилася необхідність впровадження нових технологій.

У 2017 році у ливарному цеху ПАТ «Турбоатом» для виготовлення четвертого гідроагрегату вперше були відлиті цільними заготовки лопаток і лопатей (рідкою вагою 16 т), раніше застосовувалася технологія зварювально-литих заготовок з частин. Головний інженер «Турбоатома» Григорій Іщенко, зазначив, що це стало можливим завдяки проведеній модернізації та заміні устаткування підприємств металургійної промисловості на формувальній, обрубній, термічній та ливарній ділянках, переходу на нову технологію, засновану на фуран-процесі, використання блочно-модульного комплекту оснащення.

У заготівельно-зварювальному виробництві для складання, зварювання та обрубки великогабаритних металоконструкцій були створені три нових ділянки у зварювальному (№ 60), гідротурбінному (№ 83) та цеху механообробного і зварювального виробництва (№ 72). Ці ділянки оснащені сучасним обладнанням, також модернізовані три газорізальні лінії «Мессер Гресхайм» (Німеччина) для автоматичного різання листового прокату.

У механо-складальному виробництві була розроблена й впроваджена нова технологія механічної обробки деталей складного профілю, лопатей і лопаток на верстатах з ЧПУ по керуючим програмам, замість обробки по шаблонах і копірах. Ця технологія впроваджена на модернізованих обробних центрах «Вальдріх Кобург» (Німеччина), «Шкода» (Чехія), «Інноченті» (Італія). Для цього спроектоване і виготовлене спеціальне оснащення, розроблені керуючі програми для обробки та контролю обладнання. Обробка ведеться з використанням п'ятикоординатних головок і сучасного ріжучого інструменту. Контроль деталей виконується за допомогою нової координатно-вимірювальної машини «Фаро» (Франція).

Вся робота по технічному переозброєнню виробництва була виконана з 2008-го по 2016 рік у ході виготовлення гідроагрегатів Дністровської ГАЕС. Дністровська ГАЕС має стати важливим стабілізуючим фактором національної енергетики України, яка має гострий дефіцит у покритті змінних складових добових графіків навантажень. ГАЕС буде нести до 30 % циклічного навантаження і суттєво зменшить її коливання, покращить якість вироблюваної електроенергії, і відповідно підвищить її експортний потенціал.

Рішенням, прийнятим на засіданні науково-технічної ради ПАТ «Турбоатом» від 28 березня 2017 року, роботу «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об'єднаної енергетичної системи України» та творчий колектив з 8 претендентів одноголосно було висунуто для участі у конкурсі на здобуття Державної премії України у галузі науки і техніки 2017 року.