Новости

28.04.2017

Інспектори праці перевірятимуть роботодавців без попередження – Кабмін

Кабінет міністрів оприлюднив Порядок здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства про працю, ухвалений на засіданні Кабміну 26 квітня.

Постанова від 26 квітня 2017 р. № 295 оприлюднена на Урядовому порталі.

«Порядок визначає ефективний механізм виявлення неоформлених працівників, що є черговим кроком уряду у боротьбі за легалізацію доходів громадян та недобросовісних підприємців», — прокоментували розпорядження в Секретаріаті Кабінету Міністрів.

Згідно з документом, Кабмін дозволив інспекторам праці без попередження перевіряти роботодавців на предмет неоформлених працівників.

Інспектори праці за наявності службового посвідчення безперешкодно, без попереднього повідомлення мають право на інспекційні відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин, у рамках яких можуть проходити до будь-яких приміщень, в яких використовується наймана праця; ознайомлюватися з будь-якими документами, ведення яких передбачено законодавством про працю; наодинці або у присутності свідків ставити керівнику та/або працівникам об’єкта відвідування запитання, що стосуються законодавства про працю, отримувати із зазначених питань усні та/або письмові пояснення.

За наявності ознак кримінального правопорушення або створення загрози безпеці інспектора праці залучатимуть працівників правоохоронних органів.