Новости

27.01.2017

Харківські роботодавці проти "новацій" при перевірках інспекторами праці

Харківські роботодавці звернулися до Федерації роботодавців України щодо перевірок бізнесу інспекторами Держпраці «по-новому», вважаючи абсолютно неприйнятним проект урядової постанови «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Постанова розширює кількість контролюючих структур та встановлює для них безпрецедентні повноваження. Вважаючи такий підхід неприйнятним для реального сектору економіки, Федерація звернулась до Кабінету Міністрів України з вимогою не приймати такий документ.

Зазначеним проектом постанови передбачено надати інспекторам праці фактично необмежені повноваження, подібні до повноважень слідчих чи детективів, а саме:

— безперешкодно, без попереднього повідомлення і у будь-який час доби проходити до будь-яких приміщень суб'єкта господарювання;

— ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю та зайнятість населення;

— ставити керівнику та працівникам будь-які запитання та отримувати усні чи письмові пояснення, вести конфіденційні розмови з працівниками;

— залучати працівників правоохоронних органів;

— проводити аудіо-, фото-, відеофіксацію.

Більше того, влада передбачає утворити аналогічний інститут інспекторів з такими ж повноваженнями і в органах місцевого самоврядування більшості міст. Тож тепер підприємства будуть відвідувати два інспектора праці замість одного « державний і місцевий.

В Об’єднанні організацій роботодавців Харківської області «Граніт» категорично із цим не погоджуються і звертаються до всіх компаній, які будуть потерпати від порушень їхніх прав в ході перевірок інспекторами праці, інформувати про це нас та долучатись до боротьби проти зростаючого тиску на бізнес.

Зі свого боку Федерація роботодавців України підготувала зауваження до проекту постанови та спільно з Державною регуляторною службою наполягатиме на приведенні документу до прийнятних умов.

Крім того, Федерація роботодавців підтримує внесений днями народним депутатом Оксаною Продан законопроект №5711 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання адміністративної відповідальності за порушення трудового законодавства». Законопроект передбачає усунення надмірних штрафів та господарських санкцій у сфері трудових відносин. Ми закликаємо всі об'єднання бізнесу також підтримати зазначений проект закону.