Новости

21.02.2017

АНАТОЛІЙ ГІРШФЕЛЬД: ПРИ ПРИДБАННІ УКРАЇНСЬКОЇ ТЕХНІКИ ПОКУПЦЕВІ БУДЕ ВІДШКОДОВУВАТИСЯ 15% ЇЇ ВАРТОСТІ

14 лютого на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення про отримання аграріями часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки в розмірі 15% від її вартості за умови, що рівень локалізації виробництва цієї техніки в Україні перевищує 35%. Народний депутат, виконавчий директор Національного комітету з промислового розвитку України, голова Ради Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд взяв активну участь в розробці відповідних матеріалів для ухвалення цього рішення.

«У новій історії України вперше законодавчо встановлено, що гроші будуть отримувати українські аграрії, і це буде стимулювати не трейдерів, а вітчизняне машинобудування. Дуже важливо, що ми визначили ступінь локалізації і тепер вона розраховується за європейською формулою — вітчизняний виробник матиме більше 60% з сьогоднішнім технологічним укладом, а для всіх інших ми даємо можливість піднятися на цей рівень протягом трьох років, стартуючи з 35%.

Оскільки це робиться вперше, то необхідно створити міжвідомчу комісію з відповідальних працівників кількох міністерств, яка розглядатиме питання локалізації та список вітчизняних агровиробників, який буде відкрито публікуватися на сайтах Мінагрополітики та Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Так ми зможемо абсолютно прозоро для всіх формувати умови компенсації вартості сільгосптехніки», — зазначив Анатолій Гіршфельд.

«Запропонована підтримка в 15% буде діяти в 2017 році для підприємств, які мають рівень локалізації 35%. У 2018 році — 45%, у 2019 — 55%, у 2020 — 60%. Тобто, завдяки цьому рішенню, ми прагнемо підтримувати саме українське виробництво техніки. Хочемо добитися того, щоб рівень локалізації до 2020 року становив 60%», — повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

На важливості підтримки українського виробництва техніки наголосив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи відповідні рішення. «Ми хочемо, щоб техніка максимально проводилася з українських компонентів. Це дозволить нам створити тисячі робочих місць в аграрному і суміжних секторах», — підкреслив Прем'єр-міністр.