Новости

11.10.2016

Кабмін призначив Анатолія Гіршфельда виконавчим директором Національного комітету промислового розвитку України

Кабінет міністрів на засіданні у середу прийняв постанову про створення Національного комітету промислового розвитку України, який покликаний сприяти виробництву товарів з високою доданою вартістю і розвитку різних галузей промисловості для стимулювання економічного зростання.

Очолив новостворений комітет Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Заступником голови Комітету — виконавчим директором визначено народного депутата України, члена Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва, голову Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолія Гіршфельда.

«Зараз завдання комітету — стати не просто структурою, а реальним механізмом діагностики проблем національної промисловості, розробки механізмів реальних рішень, я підкреслюю, конкретних рішень, які дадуть нам можливість отримати якісний національний продукт», — наголосив Володимир Гройсман.

За словами глави уряду, комітет співпрацюватиме з профільним заступником міністра економічного розвитку і торгівлі та відповідними департаментами міністерства. Крім того, при комітеті буде створено експертну раду, яка буде включати представників профільного комітету Верховної Ради, уряду і президента, профспілок і реального сектору економіки. Експертна рада у двотижневий термін внесе Голові Комітету проект положення про Комітет та пропозиції щодо його персонального складу.

«Ми розробимо всі необхідні рішення. Ви побачите, ситуація буде кардинально змінюватися», — підкреслив Гройсман.

У свою чергу Анатолій Гіршфельд, виступаючи перед урядовцями, підкреслив, що діяльність комітету буде направлена на створення бази для розвитку промисловості на рівні національної економіки з подальшим включенням до ланцюжок поставок на експортних ринках.

«Ми сьогодні працюємо на низькотехнологічній сировинній базі. А нам потрібно перейти, як всі розвиненим країнам, на високотехнологічний експорт товарів, який дозволить країні мати зовсім інші соціально-економічні показники. Найголовнішим показником є розрив між інтелектуальним потенціалом, який існує у нас в країні, і тієї низькою доданою вартістю, яку генерує наша промисловість. Жодна країна в світі не має такого розриву», — зазначив Гіршфельд.

Ідея створення Національного комітету промислового розвитку була анонсована урядом у кінці вересня поточного року.

Доречно зазначити, що на відсутність достатньої уваги з боку Уряду до майже критичного стану вітчизняної промисловості, харківські роботодавці, як і роботодавці усієї України, не раз звертали увагу можновладців на протязі останніх 3-4 років. Не один раз до проблем реального сектору економіки, до проблем вітчизняного товаровиробника, які не знаходять своїх рішень у центральної виконавчої влади, привертав увагу Верховної Ради, народний депутат України, голова Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд.

В Україні, у серпні 2016 року, у річному вираженні, у порівнянні з серпнем 2015 року, зафіксовано зростання промислового виробництва на 3,4% після падіння на 0,2% місяцем раніше. У порівнянні з липнем 2016 року, у серпні зафіксовано падіння промвиробництва на 0,8% після зростання на 7% у липні до червня.

З початку року, за січень-серпень, порівняно з аналогічним періодом минулого року, промвиробництво в Україні зросло на 2%.

У 2015 році в порівнянні з 2014 роком спад промвиробництва прискорилося до 13,4% з 10,7%.