Новости

22.09.2016

Проблеми сучасного ринку праці у невідповідність між пропозицією робочої сили та попитом на неї – Василь Григор’єв

Основною проблемою сучасного ринку праці є невідповідність між пропозицією робочої сили та попитом на неї, — про це йшла мова 21 вересня під час «круглого столу» у Харківському міському центрі зайнятості з представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, навчальних закладів, роботодавців та профспілок.

«З вересня на базі Харківського міського центру зайнятості розпочато комплексну апробацію соціологічних методів прогнозування тенденцій попиту на професії. Метою експерименту є поглиблене вивчення сучасного ринку праці. Значну роль в цьому процесі відіграватимуть роботодавці», — зазначив директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко.

Вибіркове електронне опитування роботодавців, дослідження по галузевим фокус-групам, глибинні інтерв’ю та експертне оцінювання чинників формування попиту на професії дозволять скласти короткострокову та довгострокову перспективу, запевнила начальник Управління організації надання соціальних послуг державної служби зайнятості Любов Бершадська. Представниця Центрального апарату цими днями бере участь у всеукраїнському семінарі «Практичні аспекти впровадження нових форм роботи центрів зайнятості з роботодавцями», який проходить у Харківському міському центрі зайнятості.

У службі зайнятості на одну вакансію економіста, бухгалтера, продавця, перукаря претендують по декілька десятків безробітних осіб. І, навпаки, є сталий попит на технологічні спеціальності. Вкрай потрібні висококваліфіковані фахівці з металообробки та машинобудування, будівельної галузі тощо.

За словами голови правління ПАТ «ФЕД» Віктора Попова середній рівень заробітної плати сьогодні на підприємстві складає 12,0 тис. грн. Навіть на такий заробіток знайти працівників непросто. Роботу шукають в основному ті, чий фаховий рівень не відповідає кваліфікаційним вимогам. Думку В. Попова підтримали й інші керівники ринкоутворюючих підприємств Харкова.

Роботодавці впевнені, освіта має орієнтуватись на європейські стандарти. «Не можна готувати станочників з ІІ розрядом протягом 8-9 місяців, даючи їм знання з основ права, галузевої економіки і підприємництва, правил дорожнього руху», — наголошує генеральний директор СКБ «Укрелектромаш» Олександр Колесніков. — Вчити потрібно швидко й по суті».

Короткострокова та довгострокова перспектива ринку праці упередить масове вивільнення людей, впевнений керівник центру зайнятості. «До речі, служба зайнятості виплатила 3 млн. грн. допомоги по частковому безробіттю працівникам 11 підприємств із замкнутим циклом виробництва, — констатує Володимир Міненко, — вимушене зупинення виробництва не стало причиною безробіття для більше 1000 працюючих. Харківська служба зайнятості єдина в Україні практикує надання такої підтримки роботодавцям».

«З кожним роком кадрові проблеми реального сектору економіки, його потреба у фахових робітничих кадрах постають все гостріше. І тільки загальний стан економіки з її неповними робочими неділями та вимушеними відпустками працівників, тимчасово нівелірує гостроту цієї проблеми, — зазначив Василь Григор’єв, виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», — Рішення проблеми невідповідності між пропозицією робочої сили та попитом на неї, наголошую— проблеми не роботодавців, — а загальної проблеми сьогоднішнього ринку праці, — у спільних виважених і скоординованих діях органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, роботодавців і профспілок», — наголосив Василь Григор’єв.

Підводячи підсумки дискусії, Володимир Міненко повідомив про реформування обласної служби зайнятості. Планується об’єднання Валківського центру зайнятості з Коломацьким та Красноградського з Зачепилівським. Скорочуватимуться посади, які не надають безпосередньо послуги: водії, бухгалтери тощо. За рахунок цього на 56 посад розшириться функціонал фахівців, які працюють з населенням та роботодавцями.

З необхідністю проведення експерименту та його надважливістю для розвитку регіону погодились всі учасники круглого столу та запевнили про свою участь у ньому.